Hagemeyer overtreft verwachtingen ondanks Azië

AMSTERDAM, 27 AUG. Handelshuis Hagemeyer heeft ondanks de Azië-crisis en dankzij hoger dan verwachte resultaten in Europa de winstverwachtingen van financiële analisten in het eerste halfjaar nipt overtroffen. De nettowinst uit gewone bedrijfsuitoefening steeg met 33 procent naar bijna 188 miljoen.

“De crisis in Azië was ernstig en is nog zorgelijker geworden, maar in tegenstelling tot wat het publiek denkt, heeft Hagemeyer minder last daarvan”, aldus bestuursvoorzitter A. Land vanmiddag. De winst per aandeel steeg met bijna 18 procent naar 1,80 gulden, een cent boven de gemiddelde verwachting van analisten. Hagemeyer handhaaft zijn verwachting dat de groei van de winst per aandeel in lijn zal zijn met de ontwikkeling van de afgelopen jaren van gemiddeld 15 procent.

De koers van Hagemeyer die vanochtend op het Damrak op 72 gulden opende stond vanmiddag op 67,90 gulden (min 1,60 gulden).

Bijna alle ondernemingen boekten hogere winstmarges, aldus Hagemeyer. Het bedrijfsresultaat van de groep technische producten (2,6 miljard gulden omzet, plus ruim 60 procent), die hoofdzakelijk op Europa is georiënteerd, ging boven verwachting omhoog. Het bedrijfsresultaat bedroeg 133 miljoen gulden, een verbetering van 53 miljoen gulden ten opzichte van de eerste zes maanden vorig jaar. Aan de winstgroei droeg de overname vorig jaar van Asea Skandia bij.

In de grootste groep, die van de verkoop van cosumentenproducten (4,4 miljard gulden omzet, plus 45 procent), steeg het bedrijfsresultaat met eenderde naar 203 miljoen gulden. Hagemeyer had hier last van de crisis in Azië, maar profiteerde weer van een lagere kostprijs van artikelen uit deze regio in de export naar Amerika en Europa, terwijl de overname (vorig jaar) van handelsonderneming Tech Pacific ook aan de winst bijdroeg. Land:“Op jaarbasis kan ik het cijfer noemen dat de consumentengroep voor 10 à 15 miljoen gulden winst na belasting last heeft van de Azië-crisis, maar daar staat de groei van Tech Pacific tegenover. Per saldo verwacht ik een belangrijk hogere winst in Azië.”