GEITENKAASTAART

Na een uitgebreide maaltijd heeft niet iedereen zin in zowel een nagerecht als een kaasplateau, zoals dat in Frankrijk gebruikelijk is. Dit nagerecht maakt een keuze tussen beide gangen overbodig. De taart zelf wordt met verse geitenkaas, suiker, eierdooiers en stijfgeklopt eiwit gemaakt. Het resultaat is een zeer luchtige cake met een heerlijke ondertoon van geitenkaas. U kunt een sterkere, smeerbare geitenkaas gebruiken als u een meer uitgesproken kaas-smaak wenst, maar probeer eerst deze subtiele versie. Gebruik bij voorkeur een geïmporteerde crème fraîche uit Frankrijk, of één uit een natuurvoedingswinkel. Het fruit kunt u naar gelang het seizoen aanpassen; verse vijgen en pruimen zijn ook heel geschikt.

Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius. Beboter een springvorm van 20 cm doorsnee en bekleed de vorm dan met een passend rondje bakpapier. Beboter het bakpapier en de wand van de vorm en bestuif vervolgens lichtjes met bloem.

Doe de eiwitten in een kom. Klop ze met een elektrische handmixer op de hoogste stand tot ze stijve, maar nog vochtige pieken vormen.

Doe de geitenkaas en suiker in een andere kom en klop ze met een garde of met een elektrische handmixer tot ze goed gemengd zijn. Voeg één voor één de dooiers toe en klop goed na elke toevoeging tot u een glad en romig mengsel hebt.

Vermeng het geklopte eiwit met een pannenlikker voorzichtig in een aantal porties door het kaas-dooiermengsel. Meng niet teveel. Giet het mengsel in de voorbereide taartvorm.

Zet de taart circa 25 minuten in de oven tot hij goudbruin en gerezen is en stevig aanvoelt. Zet de taart op een rooster en laat hem 10 minuten afkoelen. Stort de taart dan op een rooster, verwijder de vorm en pel er het bakpapier voorzichtig af. Zet de taart op een dienschaal en laat hem volledig afkoelen.

Besmeer de bovenkant van de taart gelijkmatig met de crème fraîche en schik er dan om en om de frambozen en bramen in een mooi cirkelpatroon op. Strooi er poedersuiker over, snijd in punten en dien op.

Voor 4 tot 6 personen:

4 eieren, gescheiden

175 g verse geitenkaas

3 eetlepels suiker

1,25 dl crème fraîche

60 g verse frambozen

60 g verse bramen

poedersuiker voor het bestuiven

    • Kim Maclean