GALERIE

Neuro-Artonomy Het menselijk brein staat centraal op de tentoonstelling 'Neuro-Artonomy' in de Erasmus Universiteit te Rotterdam, waar vijfentwintig kunstenaars en elf wetenschappers reflecteren op het thema 'kunst en hersenen'. Neuro-Artonomy gaat over het grensvlak tussen wetenschap en kunst en omvat naast kunstwerken ook teksten die refereren aan de hersenen. T/m 18 sept op de derde verdieping van de Medische Faculteit, Dokter Molenwaterplein 50 Rotterdam. Ma t/m do 8-18u30, vr 8-16u.

Yasu Ichige Mud, Slip en Rally zijn de titels van drie video's die de Japanse kunstenaar Yasy Ichige in Casco laat zien. De werken tonen absurdistische scènes met herkenbare angsten en verlangens. In Rally rijdt een coureur een bloedstollende race op een spelautomaat in een pub, Mud gaat over een man die op weg naar zijn werk hopeloos in de problemen komt en in Slip draaiden de banden van een stilstaande auto zo hard over het asfalt dat het rubber wegschroeit. T/m 13 sept, Oudegracht 366, Utrecht. Vr t/m zo 13-17u30.

Lengte, Breedte, Diepte In de twaalfdelige tentoonstellingsreeks 'Lengte, Breedte, Diepte' wordt werk samengebracht van kunstenaars met diverse culturele achtergronden, om zo een denkbeeldige ontdekkingsreis over de lengte- en breedtecoördinaten van de aarde te maken. De achtste aflevering bestaat uit werken van de Chinese kunstenaar Ni Haifeng en de Nederlanders Alexandra Rouppe van der Voort en André Dekker. In de installaties van Haifeng staan cijfers en letters centraal, Rouppe van der Voort neemt voor haar diaseries haar persoonlijke leven als uitgangspunt en Dekker werkt al sinds 1994 aan zijn Observatorium, een ruimte die geschikt is voor de beschouwing van hedendaagse kunst en die op deze tentoonstelling de vorm van een wachtkamer heeft gekregen. 28 aug t/m 27 sept, De Gele Rijder, Korenmarkt 43, Arnhem. Wo t/m zo 12-17u.

Hans Eykelboom In 1992 begon Hans Eykelboom met het maken van een fotografisch dagboek, waaraan hij tot 2007 wil blijven werken. Voor dat dagboek maakt hij twaalf maanden per jaar en zes dagen per week tussen de één en tachtig foto's per dag. Het zijn foto's van gebeurtenissen uit het alledaagse leven. Verliefde paartjes die door een winkelstraat lopen of wachtende mensen voor een stoplicht kunnen als thema dienen. Van 1 t/m 30 sept is in de trappengalerij van boekhandel Scheltema, Koningsplein 20 in Amsterdam een tentoonstelling te zien met foto's die Eykelboom maakte op Fifth Avenue in New York. Ma 13-18u, di-wo-vr 9u30-18u, do 9u30-21u, za 10-18u en zo 12-17u30. In dezelfde periode is ook werk van Hans Eykelboom te zien in Kunstwinkel Von Oberbach, Beekstraat 7 en Café Podium, Korenmarkt 15, Arnhem.

En verder Schilderijen van Bas Meerman en een wandschildering van Bas Louter te zien van 29 aug t/m 30 sept bij De Praktijk, Lauriergracht 96, Amsterdam; Foto's van o.a. Hans Biezen, Deborah Hammond, Frank van der Salm en Elspeth Diederix t/m 11 sept bij galerie Pennings, Geldropseweg 61B, Eindhoven; Schilderijen van Mattie Schilders t/m 6 sept bij Galerie Bleijenberg, Touwbaan 1, Leiderdorp; 38 Tilburgse kunstenaars tonen t/m 13 sept hun werk in de Zomersalon in Faxx, Dunantstraat 1, Tilburg.