FILMS

The Big Lebowski De zevende film van de gebroeders Coen, biedt vooral fraai gefilmde meligheid, met als hoogtepunt opnames gefilmd vanuit het perspectief van een bowlingbal. In het op The Big Sleep en andere film noir geïnspireerde dolgedraaide kidnappingsdrama slaagt de overjarige hippie The Dude (Jeff Bridges) er in even cool te zijn als Humphrey Bogarts hardboiled Philip Marlowe. Ook met Coens oudgedienden als John Turturro, John Goodman en Steve Buscemi. Amersfoort: De Lieve Vrouw. Amsterdam: Tuschinski, The Movies. Deventer: Filmhuis De Keizer. Eindhoven: Plaza Futura. Groningen: Camera. Utrecht: City Theater / Movies.

Dr. Akagi Shohei Imamura's vermoedelijk laatste film is de lichte tegenhanger van zijn eigen, in sober zwart-wit gedraaide Black Rain. De felgekleurde, door een energieke jazz score ondersteunde hommage aan Dr. Akagi, die in een vissersplaatsje in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog de strijd aanbindt tegen de zich snel verspreidende geelzucht, is vervuld van ironie, terwijl de met liefde geobserveerde kleine gemeenschap zorgt voor veel couleur locale en het leger wordt bespot. In Amsterdam: Rialto. Rotterdam: Lantaren/Venster

Kleine Teun In de vertrouwd wonderlijke wereld van kleurboek en leesplankje speelt een machtsstrijd voor twee vrouwen en een man. Boer Brand leert lezen van onderwijzeres Lena en zijn vrouw Keet wil een kind van hen. Vierde speelfilm van Alex van Warmerdam laat Van Warmerdam, Annet Malherbe en Ariane Schluter kostelijk spelen met visuele en verbale vondsten. Amsterdam: De Uitkijk. Deventer: Filmhuis De Keizer. Emmen: Euro. Groningen: Poelestraat, Liga '68. Utrecht: Camera/Studio Theater. Zwolle: Het Fraterhuis.

De Poolse Bruid Kleine, intense Nederlandse film van Karim Traïdia schildert subtiel de onderhuidse strijd om elkaars affectie van een eenzame boer (Jaap Spijkers) en een weggelopen Poolse prostituée tegen wil en dank (Monic Hendrickx) op het Groningse platteland. Lyriek van beeld en spel, en de poëzie van zanger Ede Staal op de geluidsband, bezorgden de film de publieksprijs op het International Filmfestival Rotterdam. Amsterdam: Desmet. Emmen: Euro. Groningen: Poelestraat, Liga '68. Leiden: Trianon. Maastricht: Lumière. Stadskanaal: Smoky. Wageningen: Molenstraattheater.

En verder L.A. Confidential, Enschede: Alhambra; Love And Death On Long Island, Arnhem: Filmhuis Arnhem; Primary colors in meer dan 13 theaters. Titanic, in meer dan 69 theaters.