Figuranten

French and Saunders is mijn lievelingsserie. Mijn favoriete scènes van Jennifer Saunders en Dawn French zijn de figurantenacts. Voorbeeld: achter de presentatoren van een sportprogramma zitten, tijdens de uitzending, French en Saunders als redacteuren. Zij doen alsof ze heel hard typen en daarna gaan ze met hun stoel een beetje omhoog en omlaag om maar op te vallen.

Zo speelden zij ook twee figuranten van de opera die tijdens een aria van Carmen als waterdraagsters bij een waterput moeten figureren. Nog nooit zoveel water als dragers gezien tijdens Carmen.

Ik moest aan hen denken toen ik de tweede dag van de regeringsverklaring bekeek. Kok antwoordde op kamervragen en het hele kabinet zat achter Kok. Nou ja: figureerde achter Kok. Karin Adelmund was French en Saunders tegelijk.

10.35u. Adelmund sloeg krant om (Trouw, red.). Zij deed dat, zoals je het op vakantie probeert te doen tijdens windkracht 5.

11.15u. Adelmund gaat naar het toilet. Dat mocht iedereen weten.

Ze zat achter oud-burgemeester Apotheker (iets met veeteelt en visserij). Beiden prachtig in beeld achter Kok. Het eerste uur van Apotheker was zeer grappig. Hij had nog niets door. Niet dat het al begonnen was en niet dat hij heel erg in beeld was. Rick van der Ploeg (staatssecretaris van Cultuur) las... jawel hoor: Palet en net toen hij een meevallertje uit zijn neus wilde halen, schakelden we weer naar premier Kok.

Marijnissen in de eerste uren niet gezien. “Het zonnetje in huis”, zo noemde Melkert hem gisteren na een tegenvraag van Marijnissen. Erg geestig. Het zal wel een paar jaartjes duren voor ik hem weer als tomaat zie.

Voor mij heeft Bram Peper (Binnenlandse Zaken) gewonnen qua uitstraling. Kok stond heel vaak voor hem, maar als saaie Kok ietsje naar rechts ging, kwam hij in beeld: “Peper in Koks reet!!” Toen het ging om drieduizend extra agenten of surveillanten zaten Peper en Korthals, van Justitie, gelijk te onderhandelen. Het komt goed met dit land!

En voor de rest was er helemaal niets op tv. Dan ga je maar ZAPPEN. Nederland 2: Meer tuinplezier met de TROS. En wat waren de onderwerpen? Moestuinen, kruidentuinen, en we gaan kijken in de tuin van Sjoukje Hooymaayer (dokter Van der Ploeg uit Zeg 'ns AAA, red.) Oh leuk: gluren bij VIP'S dus. Zappen tot we de tuin van Sjoukje mogen zien.

De biecht is bijna verdwenen. Over de toekomst van de biecht werd in Studio RKK op 1 gepraat met godsdienstpsycholoog Rein Nauta. ZAP!!

Dame Edna in fabriekshal, saai! Snel ZAP!! Lucky Letters sloot af: “Ron komt morgen terug en laat u niet in de maling nemen vandaag (herhaling van één april, red.).” ZAP!

Studio RKK gaat uit haar kapelletje met een postzegel-tentoonstelling (ouwe non staat met loep voor vitrine). ZAP!

Orkaan Bonnie stevent op Amerikaanse kust af. Ik vind alles goed, zolang ze maar niet drinkt. ZAP...

Ja daar is dokter Sjoukje!

“Hier zijn m'n wilde orchideeën. Ohohohohohoh de paddenvisje zijn net uit. Mijn man zei: wat jij doet kan me niet schelen, ik maak een vijver. Helicoptervlinders maken echt herrie... pprprpprpprprpppprrrrrr”, (zal wel net rolletje in hoorspel hebben gespeeld) “en dat gaat het hele jaar door. Later merk je pas wat je allemaal hebt uitgezaaid.” Ze loopt nu verbaasd over al het uitgezaaide in haar tuin. “De tuin is soms een merrie (waarschijnlijk nachtmerrie), een TIRAN, dan moet je erin werken, maar dat doe ik... want als ik de tuin niet had dan zou ik zijn als een plantje zonder water. En daar is bamboe, maar wat moet ik er mee doen, want het sterft af?

Ik was inmiddels geheel de kluts kwijt, maar Bert (tuin-host) had raad: “Bamboes hebben een heel intensief seksleven. Eens in de vijftien jaar, maar dan wel heel heftig. Dan gaan ze bloeien en gaan dood, maar dat is het risico met bamboe.”

We kunnen ook nog steeds aan de pompoenenwedstrijd meedoen. Misschien iets voor PSV-coach Robson?

    • Paul de Leeuw