'Delfzijl betrouwbaar'

DELFZIJL, 26 AUG. De burgers van Delfzijl moeten er volgend jaar zeker van kunnen zijn dat de ambtenaren niet sjoemelen. Gemeente-ambtenaren doorlopen een traject van de KEMA dat de gemeente Delfzijl volgend jaar zomer het eerste 'betrouwbaarheidscertificaat' van Nederland moet opleveren. Daarmee is de Groningse gemeente de eerste die een certificaat krijgt voor integere en betrouwbare ambtenaren. Ondernemingen, maar ook gemeenten kunnen voor hun 'kwalitatieve proces' een ISO 9000-certificaat krijgen.

De KEMA zal jaarlijkse of halfjaarlijkse inspecties gaan uitvoeren om te zien of de ambtenaren en bestuurders zich aan de vastgestelde betrouwbaarheidscriteria houden.

Volgens O. Rijkens, hoofd afdeling personeel en organisatie van de gemeente Delfzijl, zullen in een handleiding processen worden vastgelegd van een aantal gemeentelijke diensten. Rijkens: “Kwetsbare plekken worden in beeld gebracht en er zullen criteria worden opgesteld waaraan ambtenaren en bestuurders moeten voldoen.” Uiteindelijk mag de Delfzijlse burger er van uitgaan dat elke gemeente-ambtenaar en bestuurder zorgvuldig met de belangen van de burger omgaat, onderstreept Rijkens. De klachtenregeling wordt uitgebreid en dat gebeurt ook met de bestaande ombudscommissie, waar burgers met hun grieven over het gemeentelijk apparaat terechtkunnen. Ook zullen ambtenaren trainingen volgen in integer gedrag en worden functies gescheiden.

Volgens Rijkens hebben burgers met het certificaat iets om op terug te vallen. “Men kan er van op aan, dat zelfs de gemeentelijke tuinman die een heg van de gemeente knipt, dat niet ook even voor een fles wijn bij zijn buurman doet.”