Daling van beurskoersen zet door

AMSTERDAM, 27 AUG. De koersen op de Amsterdamse effectenbeurs zetten vandaag de daling van de afgelopen dagen voort, onder invloed van aanhoudende onrust op de mondiale financiële markten. De AEX-index, die de stemming weergeeft op het Damrak, stond vanochtend op één punt na op de grens van 1100 punten. Vroeg in de middag gaf de graadmeter een verlies aan van 30,02 punten op 1103,54 punten. De index noteert nu bijna 17 procent onder het hoogste punt aller tijden, dat zes weken geleden werd bereikt.

De beurs van Amsterdam daalde procentueel even sterk als die van Parijs. In Frankfurt, dat extra gevoelig is voor invloeden uit Rusland, daalden de koersen met 3,6 procent nog meer. In Londen bleef de schade met een daling van 2 procent beperkt. De beurs van Hongkong toonde zich met een lichte stijging een witte raaf onder de belangrijke internationale effectenbeurzen. Handelaren betwijfelen of de Amsterdamse beurs vandaag de 'horde' van 1100 punten neemt. “De omzetten zijn niet groot, dus het kan nog alle kanten op.” Verwacht wordt dat de opening van de beurs in New York bepalend zal zijn.

Vrijwel alle hoofdfondsen moesten fors terrein prijsgeven. Alleen handelshuis Bührmann steeg acht dubbeltjes naar 45,20 gulden. Volgens handelaren is dat te danken aan het dividend dat het voormalige KNP BT volgende week uitkeert. Dat extraatje danken de aandeelhouders aan de verkoop van de papierdivisie eerder dit jaar.

De winstcijfers van ING maakten weinig indruk op de beursvloer. De koers daalde met 4,90 naar 125 gulden. Ook de andere financiële waarden leverden in. ABN Amro verloor 1,40 op 45,50 gulden, Aegon daalde 4,80 op 184,70 en Fortis ging 3,30 terug naar 127 gulden.

Ook de automatiseringsfondsen konden zich niet aan de malaise onttrekken, hoewel voor Baan hoopvol nieuws uit Duitsland de beursvloer bereikte. SAP, de grootste concurrent van Baan, zou een claim van honderden miljoenen guldens aan de broek hebben gekregen van een klant. Desondanks noteerde Baan vier procent lager op 63,90 gulden. Philips daalde vanochtend, net als gisteren, met 4,7 procent, tot 136,80 gulden.

VNU maakte gisteren goede halfjaarcijfers bekend, waarop het aandeel een paar gulden winst pakte. Vanochtend bleef de koers op de dalende markt stabiel met een stijging van vier dubbeltjes op 82,50 gulden.

De Hollandsche Beton Groep maakte vanochtend een lichte winststijging bekend. Het op de lokale markt genoteerde fonds leverde een gulden in op en kwam uit op 36 gulden.

NEW YORK Op Wall Street verloor de Dow Jones-index van dertig toonaangevende fondsen 79,30 punten op 8523,35. Dat kwam neer op een daling van 0,9 procent.

TOKIO In Tokio sloot de Nikkei-index met een verlies van 452,24 punten (3,04 procent) op 14.413,79, het laagste niveau van dit jaar. In de loop van de handel kwam het koersgemiddelde zelfs 3,3 procent onder het slot van gisteren. Daarmee bereikte het indexcijfer het laagste peil sinds juli 1995.