CNN wellicht vannacht op zwart

AMSTERDAM, 27 AUG. Ondanks een voorlopige overeenkomst tussen kabelexploitant A2000 en CNN bestaat de kans dat de internationale nieuwszender alsnog vanavond om 0.00 uur op zwart gaat.

A2000 heeft als voorwaarde gesteld dat “alle, met de nadruk op alle” commerciële zenders instemmen met een uitzonderingspositie voor CNN, maar een kleine programma-aanbieder met twee uur zendtijd per week ligt dwars.

CNN en A2000 kwamen gisteravond overeen dat de nieuwszender tegen betaling in elk geval tot na een spoeddebat op 2 september in de Amsterdamse gemeenteraad op de kabel zou blijven.

De gemeenteraad buigt zich dan over de mogelijkheid de tarieven voor de kijker te verhogen, zodat de kosten voor de commerciële programma-aanbieders omlaag kunnen. “Mocht hiervoor een meerderheid lijken te bestaan, dan zal de doorgifte van CNN verlengd worden tot 1 november”, aldus M. Nagelkerke, vice-president van Turner Broadcasting System, moedermaatschappij van CNN.

Hoewel A2000 en CNN bevestigen dat “de meeste” zenders akkoord gaan met de interimoplossing, weigert L. Sala van de omroep MyStèr ermee in te stemmen. In een brief aan A2000 schrijft hij dat “deze overeenkomst ingaat tegen het gelijkheidsprincipe”.

Of dit betekent dat de overeenkomst van de baan is, wil zowel CNN als A2000 nog niet zeggen.