Celtic en Brugge niet bij Europese topclubs

ROTTERDAM, 27 AUG. De Schotse kampioen Celtic en de Belgische kampioen Club Brugge hebben zich niet voor de Champions League kunnen plaatsen. Celtic werd in de tweede voorronde uitgeschakeld door Croatia Zagreb, Club Brugge door Rosenborg uit Noorwegen. Na een 1-0 overwinning in Glasgow, verloren de Schotten in Zagreb met 3-0. De Bruggelingen wonnen weliswaar gisteren met 4-2, maar de ploeg van trainer Eric Gerets had eerder in Trondheim een 2-0 achterstand opgelopen.

Prosinecki, na wisselvallige avonturen bij onder meer Barcelona en Real Madrid teruggekeerd in Kroatië, maakte twee doelpunten tegen Celtic. Maric opende de score voor Croatia. De oud-Feyenoorders Blinker en Larsson speelden bij Celtic mee, maar konden niet voorkomen dat de Kroaten zich voor de Champions League plaatsten. Celtic had in eigen huis met 1-0 gewonnen van de Kroaten. De club, die afgelopen seizoen afscheid nam van trainer Wim Jansen, mag als troostprijs in het toernooi om de UEFA-Cup uitkomen.

Manchester United kwam in Polen niet verder dan 0-0 tegen LKS Lodz, maar omdat de nummer twee van de Engelse Premier League de thuiswedstrijd met 2-0 had gewonnen, kwalificeerde de ploeg zich alsnog (met kampioen Arsenal) voor de Champions League. Ook de Italiaanse nummer twee, Internazionale Milaan, dat vorig jaar de UEFA Cup won, mag in de kampioenencompetitie uitkomen. Inter plaatste zich ten koste van Skonto Riga. De nummer twee van Italië zette de Letten met 3-1 opzij. Op halve kracht, omdat de Italianen in de thuiswedstrijd met 4-0 hadden gewonnen. De Chileen Zamorano zette Inter vroeg op voorsprong. Miholap maakte weer gelijk. Galante kopte vlak na rust 2-1 binnen, waarna de Franse wereldkampioen Djorkaeff het mocht afmaken.

Spartak Moskou, vorig jaar overwinnaar van Ajax in de UEFA Cup, verpletterde Liteks Sofia met 6-2. Na de 5-0 voor de Russen in Bulgarije was het duel al een formaliteit. Ook Benfica gaat naar de Champions League, ondanks een 4-2 nederlaag tegen de Israeliërs van Betar Jeruzalem. De 6-0 score uit Lissabon volstond ruimschoots.

Het Franse Metz werd uitgeschakeld voor de Champions League, na verrassend verlies tegen HJK Helsinki uit Finland. De Finse kampioen hield Metz in Frankrijk op 1-1 en had de eerste wedstrijd met 1-0 gewonnen. Beide teams eindigden met tien man, nadat Asuar (Metz) en Turpeinen (Helsinki) van het veld waren gestuurd.