Buffel uit Eefde gekroond tot Friese koning

Jans Koerts (29) was uitblinker bij de wieleramateurs. Bij de profs komt hij klimtalent tekort. Hij krijgt geen nieuw contract bij Rabobank. In de Ronde van Nederland reed hij zich gisteren in de kijker met een lange solo.

LEEUWARDEN, 27 AUG. Het ronde brilletje was zwart van de modder. De gespierde benen waren stram van de zware inspanningen. Het stoere lijf van Jans Koerts bewoog zich moeizaam voort op het podium. De meest strijdlustige renner van het peloton werd gisteren uitgeroepen tot 'Koning van Friesland'. In de alternatieve Elfstedentocht trotseerde hij wind, regen en koude. Zijn solo van 150 kilometer was niet genoeg voor de ritzege, wel voldoende voor een winstpremie van 2.500 gulden. Hij had zijn bijnaam niet verloochend. De 'Buffel uit Eefde' is een wielrenner van een uitstervend ras.

Koerts is een aanvalslustige coureur, die zich voor elke tussensprint in het strijdgewoel mengt. Met zijn grote, blonde kop en zijn Overijsselse accent beantwoordt hij aan het ouderwetse beeld van een Nederlandse wielrenner. De voormalige bakkersleerling is geen sportman voor hartslagmeters en intervaltrainingen. Hij rijdt het liefst op vlakke wegen, zoals in zijn geboortestreek of in zijn woonstreek bij Baarle-Hertog. Daarom kon hij gisteren uitblinken in de tweede etappe van de Ronde van Nederland. Tussen Harlingen en Leeuwarden lagen negen steden en twaalf terpen, die voor een minimaal hoogteverschil zorgden.

Bij de amateurs won Koerts onder andere de Ster van Zwolle, de Ronde van Zuid-Holland en de Omloop van de Baronie. In de beginjaren negentig was hij dé grote belofte van de nationale wielersport. Door zijn uiterlijk en zijn mentaliteit werd hij 'de tweede Raas' genoemd. Maar de kenners hadden een belangrijke tekortkoming over het hoofd gezien: Koerts kan niet klimmen. “Voor het werk in de bergen heeft Jans geen enkel talent”, luidt de minder vleiende tekst in de gids van Rabobank.

Deze wielersponsor selecteert zijn junioren en zijn amateurs tegenwoordig op klimtalent, aangezien de belangrijkste wedstrijden bij de beroepsrenners op geaccidenteerd terrein worden verreden. Rabobank organiseert elk voorjaar een zogenoemde Ardennenproef, waarin talentvolle coureurs kunnen laten zien of ze ook in het middengebergte uit de voeten kunnen. Koerts werd prof in 1991, toen een gemiddelde hardrijder nog werd beloond met een profcontract. Hij fietste achtereenvolgens voor PDM, Festina en Palmans. Overwinningen in de Ronde van Portugal, de Ronde van Burgos en recent de Ronde van Denemarken zijn de meest aansprekende resulaten in een teleurstellend verlopen profloopbaan.

Volgens zijn ploegleider Theo de Rooy valt Koerts weinig te verwijten. “Hij is een voorbeeldige prof, maar hij heeft zijn beperkingen. In de heuvels zul je hem nooit van voren zien.” Omdat Rabobank volgend seizoen nog meer wil profiteren van kopman Michael Boogerd, mag Koerts dit najaar op zoek naar een nieuwe werkgever. Hij moet plaatsmaken voor Markus Zberg en Niki Aebersold, twee Zwitsers die wél kunnen klimmen. “In menselijk opzicht was het een moeilijke beslissing”, zegt De Rooy. “In zakelijk opzicht waren we gedwongen tot deze keuze. Voor sentimenten is geen plaats.”

Tot zichtbaar genoegen van De Rooy (“Ik gun die jongen een mooie toekomst”) fietste Koerts gisteren de longen uit zijn lijf. Hij was gebaat bij een opvallende prestatie. “Ik moest m'n eigen in de kijker rijden, want er moet volgend jaar ook brood op de plank.”

Stilletjes gokt Koerts op een aanbieding van TVM, openlijk spreekt hij over belangstelling uit Denemarken. De teamleiding van Jack and Jones, de ploeg van de Nederlandse renner Danny Nelissen, zou hem afgelopen week met een telefoontje hebben vereerd. “Jullie mogen gerust gissen, maar zolang ik nergens heb getekend, zul je mij geen namen horen noemen”, zegt Koerts na afloop van zijn zware inspanning. Hij wil de ondervragers wél verzekeren dat een Belgische werkgever onwaarschijnlijk is. “Al die kermiskoersen komen mijn strot uit.”

Koerts bewaart slechte herinneringen aan de twee seizoenen bij het Belgische Palmans, waar hij overhoop lag met de ploegleiding. Opmerkelijk genoeg is hij meer te spreken over zijn dienstjaren bij PDM en Festina: twee wielerploegen met een rijke traditie op het gebied van doping. Koerts noemt de omstreden Belgische ploegarts Eric Ryckaert, die handel en gebruik van EPO heeft gestimuleerd, een uitstekende vakman die “de renners optimaal begeleidt”. Als Koerts even later merkt dat hij beter geen domme dingen kan zeggen, kijkt hij verontwaardigd om zich heen. “Waar is de auto? Ze wachten op mij. Ik moet er vandoor.”

De Australiër Robbie McEwen heeft vanmorgen de derde etappe in de Ronde van Nederland gewonnen. De renner van Rabobank versloeg zijn 24 medevluchters in Groningen. Jeroen Blijlevens blijft leider in het algemeen klassement. De sprinter van TVM behaalde gisteren zijn tweede ritzege in Leeuwarden. De nationale omloop wordt zaterdag afgesloten.

    • Jaap Bloembergen