Bomaanslag in Tel Aviv

TEL AVIV, 27 AUG. Een bom in het centrum van Tel Aviv heeft vanmorgen acht mensen gewond van wie er één met ernstige verwondingen in een ziekenhuis is opgenomen. De explosieve lading ontplofte omstreeks 8.40 uur plaatselijke tijd in het drukke zakencentrum, op het kruispunt van de Rothschildboulevard en de Allenbystraat.

Premier Netanyahu zei vanmorgen dat de aanslag aantoont dat de terreur “overal waar we ons bevinden” toeslaat en er geen verschil is tussen een aanslag in Hebron en een in Tel Aviv. “We moeten tegen de terreur vechten. We eisen dat de Palestijnen de (Palestijnse) terreur ook bestrijden.” De woordvoerder van de premier zei dat de aanslag niet zal leiden tot onderbreking van het vredesproces. De noodzaak dat Israel tegenover de Palestijnen staat op zijn veiligheidseisen is volgens de woordvoerder nogmaals overtuigend aangetoond. Ahmed Tibi, de Israelisch-Arabische adviseur van de Palestijnse leider Yasser Arafat, heeft vanmorgen de aanslag in Tel Aviv veroordeeld. Hij deed dat na een gesprek met Arafat in Ramallah.

Volgens een woordvoerder van de politie ontsnapte Tel Aviv vanmorgen aan een grote ramp doordat net voor de ontploffing tientallen mensen bij de bushalte waar de bom afging, waren uitgestapt en zich in alle richtingen hadden verspreid. Volgens de politie explodeerde de bom in een vuilnisbak. Zeker een kilo spijkers werd door de explosie verspreid. De politie zegt dat de terroristen gebruik hebben gemaakt van standaardexplosieven. De bom richtte grote ravage aan. Winkelruiten werden door de luchtdruk versplinterd.

De bomaanslag in het centrum van Tel Aviv volgt op een nieuwe reeks Palestijnse moordaanslagen tegen kolonisten in bezet gebied. Vorige week werd een rabbijn in Tel-Rumeida nabij Hebron in zijn caravan met messteken vermoord. Afgaande op pamfletten van de moslim-fundamentalistische beweging Hamas, gingen Israelische veiligheidsexperts er van uit dat de Palestijnse terreur zich vooral zou richten tegen kolonisten in bezet gebied. De bomaanslag van vanmorgen in Tel Aviv kwam dus als een verrassing. Vanmorgen had nog geen enkele organisatie de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

Pagina 5: Terreur uitgelegd als sabotage van het vredesproces

Politie en leger van Israel hebben onmiddellijk na de aanslag van vanmorgen de staat van paraatheid in de grote steden verhoogd. De bevolking is opgeroepen ieder verdacht voorwerp of afwijkend gedrag van personen onmiddellijk aan de politie te melden.

Israelische commentatoren vragen zich vandaag af of er verband bestaat tussen de nieuwe terreurgolf en een mogelijk Israelisch-Palestijns vergelijk over verdere terugtrekking van Israelische troepen uit de bezette Westelijke Jordaanoever in de orde van grootte van 13,1 procent. De Hamasterreur van enkele jaren geleden in Tel Aviv, Jeruzalem, Afula en Ashkelon was gericht tegen het Akkoord van Oslo. Zo bezien zou de nieuwe terreurgolf eveneens van Hamashuize kunnen zijn en de bedoeling kunnen hebben verdere vooruitgang in het vredesproces te blokkeren. Premier Netanyahu gaat er prat op dat zijn harde politiek jegens de Palestijnen er toe heeft geleid dat de Palestijnse terreur drastisch is verminderd.

Intussen heeft de politie aanhangers van de extremistische Kach-beweging vanmorgen gelast hun demonstratie tegen de minister van Defensie, Yitzhak Mordechai, te onderbreken. Mordechai werd door de demonstranten voor “moordenaar” uitgemaakt wegens zijn steun aan het vredesproces. Foreign Report meldde onlangs dat extremistische joodse groeperingen een moordaanslag tegen Mordechai beramen. Hoewel het bericht in Jeruzalem als “onzin” werd afgedaan, is de bewaking rond minister Mordechai opgevoerd. Israelische media berichtten de laatste dagen dat extremistische joodse nationalisten naar wegen zoeken om de Al-Aksa moskee in Jeruzalem op te blazen of andere schade toe te brengen. Israelische veiligheidskringen hebben via de media laten doorsijpelen dat ook rekening wordt gehouden met aanslagen door joodse extremisten op Palestijnen om zo het vredesproces te torpederen.

    • Salomon Bouman