BolsWessanen ziet winst dalen

AMSTERDAM, 27 AUG. Gebrek aan koopkracht in Azië en hoge grondstofprijzen in het Westen hebben de winst van het drank- en voedingsconcern BolsWessanen een flinke knauw gegeven. In de afgelopen zes maanden hebben alle sectoren hun winstgevendheid zien dalen. Voor heel 1998 gaat BolsWessanen uit van een winstdaling van 25 tot 30 procent, mede als gevolg van het afstoten van de drankenactiviteiten.

In een toelichting op de halfjaarcijfers sloot bestuursvoorzitter M. Zondervan gisteren een overname door een andere partij zelfs niet uit. “Ik ga hier niet zitten solliciteren, maar wanneer er een goed bod wordt gedaan op ons bedrijf, zullen we er alleen al vanuit het belang van de aandeelhouders serieus naar kijken.”

In juni waarschuwde BolsWessanen al dat de winst een flinke klap zou krijgen. In de eerste zes maanden blijkt het nettoresultaat met 18 procent te zijn gedaald tot ruim 65 miljoen gulden. De omzet steeg met 12 procent tot bijna 3 miljard.

De economische crisis in Azië heeft het bedrijf “harder getroffen dan wij hadden verwacht”. Door de gedaalde koopkracht is de belangstelling voor bijvoorbeeld verwerkte kipproducten gering, hetgeen resulteerde in een operationeel verlies van 12,7 miljoen gulden. De winst van de sector Convenience Food en Cereals liep hierdoor terug tot 4,7 miljoen (omzet 434 miljoen).

De aanhoudend hoge prijzen voor grondstoffen zorgden bij de sector zuivel voor teleurstellingen. Duur botervet (voor bijvoorbeeld ijs) en melk leidden tot een winstdaling met 5 miljoen tot 48 miljoen gulden.

De sector gedistilleerd en wijnen heeft het kwakkelende concern inmiddels volledig van de hand gedaan. De Franse wijnactiviteiten zijn tegen boekwaarde aan het management verkocht, terwijl op Bols een boekwinst van 200 miljoen gulden werd gerealiseerd. “We hebben zonder twijfel de beste prijs behaald. De grote drankenconcerns bleken niet geïnteresseerd te zijn en daarom zijn we bij de financiële partij CVC uitgekomen.”

De drankenactiviteiten waren samen goed voor zo'n 500 miljoen gulden.