Beurzen wereldwijd omlaag, AEX nabij 1100-limiet

ROTTERDAM, 27 AUG.Overal ter wereld hebben de financiële markten gereageerd op de crisis in Moskou. In Amsterdam daalden de koersen op de effectenbeurs met gemiddeld ruim 2,8 procent in reactie op koersdalingen in Frankfurt, Tokio en de Verenigde Staten. De toonaangevende AEX-index bereikte vanochtend een dieptemunt van 1101,77 punten. De beursbarometer heeft in een half jaar tijd niet zo laag gestaan.

In Frankfurt verloor de DAX-index 3,8 procent. De beurs was vanochtend nog maar 32 punten verwijderd van de psychologische grens van 5000 punten.De grootste dalers waren de Dresdner Bank en Deutsche Bank waarvan de koersen respectievelijk 4,5 en 4,8 procent daalden. Beide banken hebben grote leningen uitstaan in Rusland. De Beierse Vereinsbank en Hypobank verloren ieder 4,2 procent van hun slotkoers van gisteren. “Van normale handel is in deze gekke markt geen sprake meer”,zei een handelaar vanaf de Duitse beurs.

De val van bijna 80 punten van de Dow Jones-index naar 8523,35 punten verontruste Europese beleggers omdat de Amerikanen niet direct worden geraakt door de Russische crisis. Slechts een half procent van de totale export uit de VS gaat naar Rusland en daarmee is het als exportland niet groter dan Zweden. Amerikaanse analisten zien het instorten van de Russische banken echter wel als een signaal dat de gehele wereldhandel kwetsbaar is geworden voor de Aziatische malaise. Ze wijzen beleggers erop dat de lage koersen niet moeten worden opgevat als koopsignalen omdat het einde van de dalingen niet in zicht is. Voor de Amerikanen is de crisis in Zuid-Amerika dichter bij huis. De Mexicaanse beurs sloot gisteren 3,3 procent lager. In Venezuela sloot de beurs gisteren 1,21 procent lager. Spanje, dat veel handelbetrekkingen heeft met Latijns Amerika reageerde hierop vanochtend heftig. De Ibex-index van de beurs in Madrid verloor 3,8 procent.

Buurland Frankijk werd ook getroffen. De CAC-index daalde met drie procent. Het telecombedrijf France Telecom, dat zwaar meeweegt in de index, daalde in procenten even diep als het gemiddelde van de beurs.

Ook Londen deed mee met de malaise. De FTSE-index van de honderd belangrijkste aandelen daalde ten opzichte van het slot van gisteren met 2,2 procent. “De onrust duurt voort”, zei een handelaar vanochtend. “Er is maar een richting is die gaat naar beneden.” Dat de beurs van Hongkong met 1,1 procent steeg maakte de ochtend voor enkele Britse beleggers nog enigzins goed.

Ook de buurlanden van Rusland voelen de crisis. Hongaarse banken verkochten vanochtend grote partijen forinten waardoor de koers met 13,5 procent kelderde. Gisteren was de koers al gedaald met 15 procent, ondanks het interveniëren van de Hongaarse centrale bank.