Beurs in Tokio drie procent lager

TOKIO, 27 AUG. Aandelen op de beurs van Tokio zijn vandaag weer ruim drie procent gevallen, onder meer door de problemen in Rusland en daaruit voortvloeiende zorgen over de wereldeconomie. Een tweede reden is de onduidelijkheid over de toekomst van de Japanse banken wegens de voortdurende strijd tussen regering en oppositie over het te voeren beleid.

De Nikkei-beursindex sloot vandaag ruim op 14.413 punten, de laagste slotkoers sinds 18 augustus 1992 toen de index eindigde op 14.309 punten. Daarmee is de slotkoers van vandaag tevens de één na laagste slotkoers sinds het ineenstorten van de 'luchtbel' - toen de index ooit krap 39.000 punten bereikte - in 1990.

“Zowel binnenlandse als buitenlandse factoren drukken zwaar op de Japanse aandelen”, aldus Kunihiro Hatae van Tokyo Securities. De yen werd daarentegen vandaag sterker tegenover de dollar. De dollar werd vandaag ruim een yen goedkoper en stond aan het einde van de dag op ruim 143 yen.

In de voortgaande strijd tussen oppositie en regering over de behandeling van de crisis in de financiële sector heeft oppositieleider Naoto Kan vandaag de wetsvoorstellen van de regering verworpen. Kan verklaarde zich tijdens een lezing op een vakbondsbijeenkomst een tegenstander van het gebruik van overheidsgeld om het eigen vermogen van de banken aan te vullen. Omdat de regeringsvoorstellen hiervoor ruimte open laten moeten deze voorstellen van tafel verdwijnen, aldus Kan.

Gerelateerd aan deze wetsvoorstellen is vandaag in het Japanse parlement een felle discussie voortgezet tussen oppositie en regering over het gebruiken van overheidsgeld voor de sanering van de Long Term Credit Bank of Japan (LTCB).

Premier Keizo Obuchi zei vandaag de beoogde fusie met Sumitomo Trust Bank van de geplaagde LTCB “met alle macht te willen steunen”. De oppositie acht de uitleg van de overheid aangaande de noodzaak om overheidsgeld in de LTCB te pompen tot dusver onvoldoende.

Vragen van de oppositie richten zich met name op de relatie tussen de LTCB en in problemen verkerende onroerend-goedbedrijven. De laatsten vormen een belangrijke politieke steun voor de regeringspartij en zouden kunnen profiteren van een injectie in de LTCB met overheidsgeld.