Barcelona staat in Catalonië onder druk

ROTTERDAM, 27 AUG. Na het blamerende verlies tegen Real Mallorca in de strijd om de Supercup zwaaiden de joelende fans met hun gevreesde witte zakdoekjes. “We zitten in een dip”, stelde Michael Reiziger. Volgens trainer Louis van Gaal komt het goed met Barcelona. Maar zondag gaat de competitie al van start.

Na de landstitel en de beker verwacht Catalonië dat Barcelona komend seizoen drie prijzen wint. “De druk is enorm en de verwachtingen zijn nog nooit zo hoog geweest”, weet Reiziger. “Eigenlijk wel logisch, omdat we zonder mooi te spelen makkelijk de landstitel en de beker hebben veroverd. En dus moeten we nu maar even de Europa Cup pakken. Het is een nadeel dat Real Madrid de Europa Cup I heeft gewonnen. Want Barcelona is méér dan een voetbalclub, het vertegenwoordigt heel Catalonië en Catalanen móeten het beter doen dan Madrilenen.”

Reiziger vormt met Ruud Hesp, de nog geblesseerde Winston Bogarde en de nieuwkomers Phillip Cocu en Boudewijn Zenden de Nederlandse enclave bij de club. Van Gaal kreeg veel kritiek dat hij zoveel Nederlanders naar Barcelona heeft gehaald. Daarnaast wil hij nog Frank en Ronald de Boer. De club verliest z'n eigen gezicht, vinden de supporters en de media.

Reiziger zegt: “Toch merken we niet dat men daartegen in opstand komt. En wat maakt het uit? Je moet een winnend team hebben, klaar. Maar wat dat aangaat zal er nog een hoop moeten gebeuren. De laatste wedstrijden hebben we als team slecht gespeeld. Dat lag niet aan Cocu en Zenden, die passen zich heel goed aan.”

Zondag begint de Primera Division met negen Nederlanders. Barcelona speelt uit tegen Racing Santander. Real Madrid (met trainer Guus Hiddink, Clarence Seedorf en nieuweling Jarni) komt een dag later in actie tegen Villareal. Roy Makaay en Ferdi Vierklau (ex-Vitesse) van Tenerife en oud-Ajacied Nordin Wooter van Zaragoza vechten voor een basisplaats èn lijfsbehoud in de hoogste klasse.

De enige topclub die stevig investeerde was Atlético Madrid, dat negentig miljoen uittrok voor Jugovic, Chamot, Torrisi en Serena. Nieuwe trainer is Sacchi. Betis Sevilla betaalde het meeste geld voor voetballers: 115 miljoen gulden. De Braziliaan Denilson kostte zeventig miljoen.