Aanvallen rebellen op Kinshasa afgeslagen

KINSHASA/HARARE, 27 AUG. In en om Kinshasa, de hoofdstad van het door oorlog verscheurde Congo, hebben rebelse eenheden gisteren en vandaag offensieve acties uitgevoerd tegen het leger van president Kabila en zijn hulptroepen uit Zimbabwe en Angola. Een aanval op de internationale luchthaven Ndjili is gisteren afgeslagen door Zimbabweaanse militairen, die het vliegveld verdedigen.

De rebellen hebben zich in kleine groepjes verspreid en zijn geïnfiltreerd in zuidoostelijke buitenwijken van de hoofdstad. Gisteren werd in Kinshasa een avondklok ingesteld en wierpen regeringssoldaten wegversperringen op. Vanmorgen werd verspreid geweervuur gehoord en vlogen legerhelikopters over de stad. Ooggetuigen zagen gisteravond dat zo'n 200 ontwapende rebellen werden afgevoerd door regeringssoldaten.

Door de interventie van Angola in de Congolese oorlog, afgelopen weekeinde, is het rebellenleger in het zuidwesten van Congo beklemd geraakt tussen vanuit het westen oprukkende Angolezen en door Zimbabweaanse troepen gesteunde regeringstroepen in Kinshasa. De Angolezen hebben zondag de strategische basis Kitona, die beschikt over een goedgeoutilleerd militair vliegveld, veroverd op de rebellen. In tegenstelling tot wat regeringswoordvoerders in Kinshasa eerder deze week beweerden, zijn de opstandelingen nog steeds heer en meester in de havenstad Matadi, aan de monding van de rivier de Congo, die eveneens beschikt over een - kleiner - vliegveld. Zij beheersen bovendien nog steeds de waterkrachtcentrale in Inga, die Kinshasa van stroom voorziet. Een Westerse diplomaat in Kinshasa: “Het offensief van de rebellen in het westen is tot staan gebracht, maar ze zijn nog niet verslagen. Ze kunnen nog steeds troepen aanvoeren via Matadi”.

De Zimbabweaanse regeringskrant Herald meldde vanmorgen dat Zimbabwe meer troepen heeft gestuurd naar Kinshasa, waar sinds vorige week zo'n 600 commando's het leger van president Kabila bijstaan tegen de rebellen. “Zimbabwe stuurt versterkingen”, schrijft de krant, “nadat het heeft geconstateerd dat geregelde troepen uit ten minste twee andere landen aanvallen leiden op Kinshasa.” Bij de jongste schermutselingen aan de rand van Kinshasa zouden twee Zimbabweaanse militairen zijn gesneuveld en 15 gewond zijn geraakt. Met de “twee andere landen” doelt de krant op Rwanda en Oeganda, die door Kabila en de zijnen worden beschuldigd van “agressie” tegen Congo. Zimbabwe, Angola en Namibië onderschrijven deze voorstelling van zaken en zijn Kabila's belaagde regering de afgelopen week te hulp gesneld met troepen en materieel.

Volgens buitenlandse waarnemers bestaat het rebellenleger aan het westelijke front vooral uit voormalige soldaten van ex-dictator Mobutu, die waren geïnterneerd in Kitona en worden aangevoerd door Tutsi-officieren uit Rwanda en Oost-Congo. (AFP, AP, Reuters)