YOU ARE A BEAUTIFUL EMPOWERED HUMAN BEING

Het is jammer dat vegetarisch eten in bepaalde kringen tot religie wordt verklaard, met het eigen lichaam als tempel. De entree van de vegetarische restaurants van Le Commensal in Canada ziet er uit als het voorportaal van een kerk waar de gelovigen de teksten van een eredienst kunnen oppikken. Het 'Summer Program' nodigt uit tot deelname aan 'workshops', 'spiritual classes', 'message circles' en 'psychic teas', waar een bonte stoet 'eerwaarden' hun kunsten vertonen als medium, helderziende, profeet en handoplegger. Zij brengen boodschappen over van overledenen, geesten en engelen en helpen om af te rekenen met vorige levens.

'You are a Beautiful Empowered Human Being', roept een folder de bezoeker toe. 'Leer om weer met jezelf in contact te komen en het leven te leven naar volste vermogen.' Ik stel voor het wat bescheidener aan te pakken: Een seance met seitan. Seitan wordt gemaakt door het zetmeel uit tarwedeeg te wassen, zodat de sponzige gluten overblijven. Die worden geperst tot roggebroodachtige plakken, die luchtdicht worden verpakt.

Kook de rijst in water met het bouillonblok gaar volgens de aanwijzing op het pak. Pel en snipper de uien en de knoflook. Verwijder steel en zaadlijsten van de paprika en wrijf de champignons schoon. Snijd de paprika en tomaten in stukjes, de champignons in plakjes en de plakken seitan in dobbelstenen. Verhit de olie in een braadpan en fruit hierin de snippers ui en knoflook twee minuten. Bak de stukjes paprika, champignon en tomaat een paar minuten mee. Doe dan de tomatenpuree, het paprikapoeder, de seitanblokjes en een glas water erbij. Aan de kook brengen en 10 minuten laten pruttelen. Breng de goulash op smaak met tamari, zout en peper. Samen serveren met de rijst. Rauwkost kan vooraf gegeten worden.

Seitangoulash voor 4 personen:

350 gram zilvervliesrijst

1 kruidenbouillonblok

2 uien, 2 teentjes knoflook

1 paprika

150 gram kastanjechampignons

4-5 tomaten of 1 blik gepelde tomaten

400 gram seitan (2 pakjes)

1 klein blikje tomatenpuree

4 eetlepels olie

1 eetlepel paprikapoeder

2 eetlepels tamari of sojasaus

zout, peper

    • Annelène van Eijndhoven