Wenken voor Amsterdammers (1)

CNN International is te vinden op Astra (19,2 graden oost): 11.677 GHz., v. (analoog) en 11.837 GHz., h. (digitaal). Laatstgenoemde frequentie herbergt ook de 24 uursversies van TNT en Cartoon Channel. Een gecombineerde, analoge versie van deze stations is te vinden op 11.023 GHz., h.

Amsterdammers die zonder CNN niet kunnen leven, hoeven dat ook niet. De van de kabel verdwenen Amerikaanse nieuwszender is, zowel analoog als digitaal, te ontvangen via de Astra-satellieten. Maar de kabel de deur uitdoen uit woede over het wanbeleid van kabelmaatschappij en gemeente moet worden afgeraden.

Anders dan een enthousiaste schotelleverancier uit Duivendrecht onlangs in een plaatselijk dagblad mocht zeggen, is het bepaald niet zo dat alles wat nu op de kabel zit ook uit de ruimte valt te plukken - dat geldt ook voor de door veel Amsterdammers begeerde Eurosport en Discovery.

Want het gegeven dat met commerciële televisie geld moet worden verdiend - dat de Amsterdamse kabelkijker de das omdoet - speelt ook in de ruimte een rol. De vele Nederlandse kabelnetten die wèl Eurosport doorgeven, en daarvoor een bescheiden bedragje betalen aan dit Franse commerciële station, hebben een paar jaar geleden bedongen dat dit product niet tegelijkertijd gratis via de ruimte beschikbaar mag zijn.

Dus kun je Eurosport ontvangen met Duits, Engels, Spaans en ander commentaar. Maar het Nederlands commentaar is versleuteld, volgens een methode die niet met consumentenapparatuur te kraken valt. Iets dergelijks gaat in de naaste toekomst gelden voor de Amerikaanse filmzender TNT en de Nederlandse versie van Cartoon Channel. Helemaal niet te ontvangen is Discovery - tenzij je met illegale decoders of een draaibare schotel in de weer wilt. Maar dat alles is voor de gemiddelde stadsbewoner die probleemloos tv wil kijken niet zo'n optie. Hetzelfde geldt voor de in Amsterdam van de kabel verdwenen muziekzender MTV. Voorshands geheel uitgesloten is schotelontvangst van de Vlaamse en Britse publieke zenders, alsmede natuurlijk de lokale omroepen.

Maar het heeft zeker zin om als Amsterdammer een schoteltje neer te zetten: er is, zowel analoog als digitaal, een overmacht aan interessante zenders binnen te halen, zeker als je een schotel van ongeveer 80 centimeter doorsnee neemt waar zowel de Astra-satellieten als de Hotbird-groep mee kunnen worden binnengehaald - de op dit moment twee belangrijkste satellietgroepen voor de Europese markt. En je afhankelijkheid van de grillen van het plaatselijke kabelnet neemt er zeker door af: ook het vorig jaar van de kabel weggezuiverde WDR3 bijvoorbeeld komt moeiteloos weer binnen.

Het Amsterdamse debacle - het wegstromen van hoogwaardige, commerciële zenders van de kabel - is in eerste instantie de schuld van de gemeente. Die heeft een paar jaar geleden het kabelnet verpatst aan een commerciële bespeler, en deze pil willen vergulden door te beslissen nog vele jaren tegen een zeer laag bedrag een standaardpakket door te geven, waarvan de inhoud door een gemeentelijke commissie zal worden bepaald.

Waar de gemeente destijds geen rekening mee wilde houden was dat de bereidheid van internationale zenders om geld te betalen voor toegang op de kabel sinds een paar jaar omslaat in de eis dat kabelnetten gaan betalen. Niet geheel onbegrijpelijk is de commerciële kabelmaatschappij A2000, die het door de politiek verboden is om de tarieven voor het standaardpakket te verhogen, niet bereid om de financiële gevolgen van dit beleid te dragen.

Alles goed en wel, maar als de kabel geen antwoord meer is op de informatiebehoefte en het informatierecht van de burger, moet het degene die als alternatief een schoteltje wil plaatsen wel makkelijker worden gemaakt dan nu. (wordt vervolgd)

    • Raymond van den Boogaard