Topman McTighe stapt op; Philips blijft in rode cijfers met telefonie

ROTTERDAM, 26 AUG. Philips' activiteiten op het gebied van telefonie blijven dit jaar in de rode cijfers. De Amerikaan M. McTighe, topman van Philips Consumer Communications (PCC), een gezamenlijke onderneming met het Amerikaanse Lucent, vertrekt per 1 oktober.

Dat heeft Philips gisteren bekend gemaakt. PCC (40 procent Lucent, 60 procent Philips) heeft over de eerste zes maanden van dit jaar een verlies geleden van naar schatting een half miljard gulden. De oplopende verliezen zijn vooral het gevolg van de pogingen van de nieuwe onderneming om de markt voor zaktelefoons binnen te dringen. Gevestigde Scandinavische producenten als Nokia en Ericsson verdienden in het afgelopen halfjaar op deze markt veel geld, maar Philips slaagt er niet in tegen de concurrentie op te boksen.

Het nieuws over de tegenvallende cijfers zorgde vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs voor een forse koersval van Philips. Het aandeel verloor bijna vijf procent op 144,30 gulden rond het middaguur.

Philips heeft de sprong naar de markt voor zaktelefoons gewaagd in het najaar van 1995. Streven was om in het vierde kwartaal van 1997 uit de verliezen te komen, maar dat is niet gelukt. De belangrijkste reden die Philips aanvoert voor de aanhoudende verliezen is de vertraging die is ontstaan met de introductie van nieuwe modellen telefoons. Enkele modellen die nu op de markt hadden moeten zijn zullen pas in november verschijnen. Eén nieuw model is uitgesteld tot begin volgend jaar. Philips geeft geen redenen voor de vertraging. “Het is onwaarschijnlijk dat een break-even situatie nog in 1998 kan worden bereikt”, aldus Philips. Het concern wil het vertrek van McThighe niet in verband brengen met de tegenvallende resultaten. “Hij heeft de onderneming geleid in de periode dat twee verschillende bedrijfsculturen [van Philips en Lucent] op elkaar afgestemd moesten worden”, aldus een woordvoerder. “Alle partijen, inclusief McTighe waren het er over eens dat hij beter kon vertrekken.” Mc Tighe werd op 1 oktober 1997, de datum dat de joint venture Philips Consumer Communications werd gevormd, aangesteld als topman van deze nieuwe onderneming. McTighe wordt opgevolgd door de Nederlander T. Swartsenburg. Hij is bij Philips Consumer Communications nu nog de tweede man achter McTighe en werkt sinds drie jaar bij Philips. Voordat Swartsenburg in dienst trad bij Philips werkte hij voor het computerbedrijf Unisys en het Japanse handelsbedrijf Mitsui.