Taument wendt met Anderlecht crisis af

BRUSSEL, 26 AUG. Op grond van zijn rijke tradities mag Anderlecht over twee jaar wellicht aanschuiven bij de Superliga. Gisteravond laafde de Brusselse aristocratie zich uitbundig aan het bier, omdat de zo diep gezonken landskampioen ook de tweede voorronde van de UEFA Cup had overleefd. Juist de explosie van vreugde in het Constant Vandenstock-stadion na de moeizame 2-0 zege op het Kroatische Osijek illustreerde de crisis in het Belgische voetbal.

Zes minuten voor tijd balanceerde Anderlecht nog op de rand van uitschakeling tegen een modaal ploegje waar het in vroeger tijden de neus voor had opgehaald. Toen produceerde de Roemeense middenvelder Stoica de bevrijdende treffer na een armoedige wedstrijd, waarin het door een reeks van blessures gekwelde Anderlecht slechts passie kon tonen. Maar in de malaisesfeer na het mislukte WK in Frankrijk koestert België elk lichtpunt als een nieuwe impuls. Na de blamerende 3-1 nederlaag tegen Osijek en het al even teleurstellende 1-1 gelijkspel in de seizoensouverture tegen Charleroi dreigde Anderlecht-voorzitter Vanderstock jr. al met een grote uitverkoop.

Zo hoog was de spanning opgelopen bij de ploeg van coach Arie Haan dat ook manager Michel Verschueren wild om zich heen had geslagen. Een dag voor het cruciale duel met Osijek lanceerde hij een scherpe aanval op het supportersbeleid van minister Tobback van binnenlandse zaken. “We zien af als kiekens”, foeterde hij in de Vlaamse media. “Het verbod kaarten te verkopen op de dag van de wedstrijd wordt onze dood.”

Verschueren rekende voor dat Anderlecht afgelopen zaterdag al twee miljoen Belgische francs (ongeveer 100.000 gulden) had verloren. “Als dat zo een jaar doorgaat, zijn we 50 miljoen kwijt. Dat kan ik niet aanvaarden. De maatregel van Tobback is asociaal, ondemocratisch en is op niets gebaseerd. Bekijk de toeschouwersaantallen van het afgelopen weekeinde. Crisiscijfers zijn het.” Omdat seizoenkaarthouders gratis naar binnen mochten, zagen toch nog 17.000 toeschouwers hoe Anderlecht via de achterdeur alsnog het toernooi om de UEFA Cup bereikte. Gaston Taument leek zich in de kleedkamer als enige te generen voor al die opwinding. “Willem II heeft zich als nummer 5 van Nederland rechtstreeks geplaatst voor de UEFA Cup”, verzuchtte de voormalige Feyenoorder. “Wij werden vierde in België en mogen al blij zijn dat we de eerste ronde hebben gehaald. Het zegt genoeg over de huidige status van de club. De angst lag als een deken over het elftal en ook ik voelde me aangesproken door het dreigement van de voorzitter dat er koppen zouden rollen als we door Osijek zouden worden uitgeschakeld.”

Tot een kwartier voor tijd moest de 28-jarige Taument tegen zijn natuur in voetballen, sleurde hij zijn bewaker Stjepan Vranjes het hele veld over en maakte hij zelfs slidings bij zijn eigen doel. Een verspilling van talent, want in aanvallend opzicht was hij slechts een schim van de sierlijke vleugelspits uit De Kuip. Taument worstelt bij Anderlecht met hetzelfde probleem als zijn nieuwe ploeggenoot Patrick van Diemen. “Aanvallend voetbal is taboe in België”, bromt Taument. “In Nederland had ik de kalk bij wijze van spreken aan mijn schoenen zitten, ik kwam niet van de zijlijn af. Ik zal me moeten aanpassen, wil ik slagen bij Anderlecht.”

Maar zolang Taument niet lekker in zijn vel zit, kan ook hij het dolende Anderlecht niet op sleeptouw nemen. “Ik kwam als een dood vogeltje in Brussel aan na een rampzalig jaar in Portugal. Mentaal heb ik bij Benfica behoorlijke klappen opgelopen. Ik voer nog steeds een rechtszaak om mijn achterstallig salaris te krijgen. Ik heb bijna een jaar voor niets gespeeld. De voorzitter sjoemelde met contracten en kwam afspraken niet na, pure mafiapraktijken.”

Ook Taument zelf is op zoek is naar de speelse voetballer die op het WK in Amerika in 1994 nog als rechtsbuiten van het Nederlands elftal acteerde. “Ik moet het toch al van mijn momenten hebben, dat was bij Feyenoord niet anders. Nooit speelde ik constant”, zegt hij, ironisch. “Maar nu zoek ik zelfs naar de momenten, zoals vorig seizoen toen ik Anderlecht met mijn doelpunt tegen Beveren een Europa-Cupplaats bezorgde. Ik doe alles op gevoel. Daarom ben ik destijds ook niet naar Ajax gegaan, daar hoorde ik niet thuis. Ik heb geen spijt van mijn keuzes.”

Maar als Taument dan hoort hoe een duet tussen Wijnhard en Hasselbaink Leeds United maandag aan een zege op Blackburn Rovers hielp, droomt hij van de Premier League. Taument, terwijl hij op zijn dijen slaat van plezier: “Ik zag laatst Harald Wapenaar met Udinese tegen Juventus spelen. Del Piero, Zidane, Wapenaar, krankzinnig rijtje nietwaar? Toen ik Overmars op het WK zag spelen, dacht ik wel eens: 'Kreeg ik de bal maar eens zo lekker aangespeeld als hij.' Maar ik moet eerlijk zijn, de zwakke Belgische competitie is niet bepaald het podium me weer als international te manifesteren.”

    • Robèrt Misset