Sabena na jaren weer winstgevend

BRUSSEL, 26 AUG.De Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena, voor bijna de helft eigendom van Swissair, boekt voor het eerst sinds jaren weer winst. De eerste zes maanden leverden een bescheiden nettoresultaat van 59 miljoen Belgische frank (3,2 miljoen gulden) op. In dezelfde periode van 1997 leed Sabena een verlies van iets meer dan een miljard frank (55,7 miljoen gulden).

Blijkens de gisteren verspreide cijfers steeg de omzet met 25,6 procent tot 42,8 miljard frank (2,4 miljard gulden). De vliegtuigen waren beter gevuld, met een stijging van de bezettingsgraad van 61,7 tot 65,5 procent. Het passagiersvervoer nam met gemiddeld 32 procent fors toe tot bijna 4,1 miljoen mensen.

Sabena constateert dat het gunstige economische tij in Europa en de daling van de brandstofprijzen de maatschappij in de kaart spelen. De crisis in Azië deert haar verder weinig. Sabena is in die regio niet sterk vertegenwoordigd. Voor de tweede helft van 1998 rekent Sabena op verdere positieve cijfers.(ANP)