Roebel drukt Europese koersen

AMSTERDAM, 26 AUG. Groeiende onrust rondom de Russische roebel die vanmorgen met 69 procent kelderde tegenover de Duitse mark heeft vanmorgen gezorgd voor dalende koersen op de Europese effectenbeurzen. Bij een lage omzet daalde de AEX-index van de 27 belangrijkste Amsterdamse beursfondsen met 24,48 punten (ruim 2 procent) naar 1138,69 punten.

De koersindex van Frankfurt daalde vanochtend eveneens 2 procent, Londen verloor 1,9 procent en op de beurs van Parijs daalden de koersen met gemiddeld 1,8 procent.

Op het Damrak was het belangrijke beursfonds Philips een opvallende verliezer. Het aandeel werd door beleggers afgestraft voor een nieuwe tegenvaller in de telefoniesector. Het verlies van naar schatting een half miljard gulden bij Philips Consumer Communications en het ontslag van de topman van deze dochter leidden tot een koersval van zeven gulden (ruim 4,5 procent) waardoor het aandeel 144,30 gulden noteerde.

De teruggang van ASM Lithography was nog groter dan die van Philips. De koers van de fabrikant van machines voor microchipproductie daalde met ruim zeven procent (3,60 gulden) naar 47,20 gulden. De koers van ASML is nu gedaald naar het niveau van juni vorig jaar terwijl de gehele beurs sinds die tijd met ruim 34 procent is gestegen.

Volledig tegen de markt in steeg de koers van het aandeel van uitgever VNU. De verhoging van de nettowinstprognose over het hele jaar 1998 naar een groei van 30 procent (afgezien van buitengewone baten en lasten) zette beleggers aan tot kopen. De koers steeg met 3,90 gulden (bijna 5 procent) naar 82,90 gulden.

In de financiële sector daalde ING met een rijksdaalder naar 133,90. Fortis verloor 2,40 op 133,60. Het aandeel Akzo werd 1,10 goedkoper met een koers van 91,80 gulden en branchegenoot DSM daalde met 1,40 naar 189,90 gulden. Hoogovens verloor 1,60 op 82,20 gulden.

De zware druk op de winst die bleek uit de halfjaarcijfers van Delft Instruments vertaalde zich op de beurs in een verlies voor het fonds van negen gulden op 25 gulden. Dat was maar liefst een kwart van de koers. De koers van het handelshuis Ceteco stond net als gisteren onder druk. De lagere halfjaarcijfers en de crisisdreiging in Latijns Amerika waar Ceteco vooral actief is leidden vanochtend tot een verlies van 5 procent. De koers daalde met van 60 naar 57 gulden. Gisteren was de koers al met 5 gulden gedaald.

NEW YORK De Dow Jones-index kwam gisteren aanvankelijk op een winst te staan van 123 punten. Die smolt later op de dag volledig weg. Het koersgemiddelde sloot uiteindelijk met een winst van 36,04 punten (0,4 procent) op 8602,65.

TOKIO De Nikkei-index op de beurs in Tokio sloot met een verlies van 206,90 punten (1,4 procent) op 14.866,03. Verliezen waren er ook in Hongkong (0,7 procent), de Filippijnen (1,8 procent), Taiwan (1,4 procent) en Australië (0,7 procent). De beurzen in Zuid-Korea en Singapore sprongen er positief uit met winsten van respectievelijk 2,4 procent en 1,9 procent.