Rechter verbiedt staking piloten

AMSTERDAM, 26 AUG. Vliegers van de KLM mogen vanaf komend weekeinde niet staken om de acties van hun collega's bij de zustermaatschappij NorthWest Airlines voor salarisverbetering te ondersteunen. Dat heeft president mr. J. Peeters van de Amsterdamse rechtbank vanochtend bepaald in een kort geding dat door de KLM was aangespannen tegen de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV).

De rechtbank verbood de staking omdat er geen conflict bestaat tussen de KLM en de vliegers over de eigen arbeidsvoorwaarden. Onlangs is er zelfs een nieuwe CAO afgesloten, overwoog de president. Als de VNV nieuwe afspraken met de KLM over de werkgelegenheid wil maken in verband met mogelijke wijzigingen in de verdeling van vluchten tussen KLM en NorthWest, dan moet daarover eerst onderhandeld worden. De KLM reageerde vanochtend tevreden op de uitspraak en heeft de VNV direct uitgenodigd voor “een gesprek over de beweegredenen en grieven” van de vliegers. “Wij vinden het jammer dat het tot een kort geding moest komen, omdat de VNV er voor een deel een arbeidsvoorwaardelijke zaak van heeft gemaakt waarover je normaal kunt onderhandelen”, aldus een woordvoerder. “Wij hebben echter geen rol in het conflict bij NorthWest.” De KLM wilde volgens de VNV dat KLM-vliegers transatlantische vluchten die beide maatschappijen voor gezamenlijke rekening uitvoeren zouden overnemen, mocht het bij NorthWest tot een staking komen. Dat zou betekenen dat KLM-vliegers als stakingsbrekers zouden optreden. De VNV hanteerde twee uitgangspunten voor acties: solidariteit met de NorthWest-collega's en behoud van werkgelegenheid. De vliegers vrezen voor het weglekken van werkgelegenheid als er bij NorthWest een goedkopere CAO wordt afgesloten, omdat er dan meer toestellen van NorthWest worden ingezet op routes die de twee maatschappijen samen exploiteren. Daarom wilden ze beginnen met het niet uitvoeren van de KLM-vluchten naar Minneapolis. Ondanks het verbod toonde de VNV zich tevreden met de uitspraak “omdat de KLM haar vliegers niet kan opdragen door NorthWest gestaakte vluchten uit te voeren”.