RAYMOND SCOTT

The music of Raymond Scott: Reckless nights and Turkish twilights. Basta 30-90732.

De muziekjes van Raymond Scott (1908-1994) zijn vooral bekend van Daffy Duck, Bugs Bunny en andere tekenfilmhelden, hoewel ze niet in eerste instantie als tekenfilmmuziek werden geschreven. Maar de associatie ligt voor de hand, want Scott was een meester in de slapstick-effecten. Hoewel zijn miniatuurtjes, gespeeld door een sextet met drie blazers en de componist op piano en celesta, vooral wortelen in de oer-jazz uit New Orleans, voegde hij er veel virtuoos stuntwerk aan toe. De blazers buitelen in grote haast de toonladder op en af, de drummer lijkt te zetelen achter een opstapeling van potten en pannen en het gestopte trompetje maakt trillers als een bezetene. Geen wonder dat Art Blakey ooit moet hebben opgemerkt dat de overvloed aan nootjes op Scotts partituren hem aan 'vliegenpoepjes' deed denken.

In ons land hebben de internationaal gevierde Beau Hunks het verrassend vitale en geestige Scott-repertoire al op twee cd's gereconstrueerd. Nu zijn 22 authentieke opnamen van eind jaren dertig door Irwin Chusid, de beheerder van 's mans muzikale nalatenschap, via geavanceerde technieken tot nieuw leven gebracht. In het zeer informatieve cd-boekje portretteert Chusid zijn held als een veelzijdig genie aan wie onrecht wordt gedaan als hij alleen bekend zou blijven als de man van de frenetieke nootjes achter Daffy Duck en Bugs Bunny.

    • Henk van Gelder