Raketaanval op Israel na liquidatie 'terrorist'

TEL AVIV, 26 AUG. Noord-Israel is gisteravond onder een zwaar bombardement van katjoesjaraketten komen te liggen nadat gistermiddag een leider van de moslim-fundamentalistische Amalbeweging in Zuid-Libanon door Israel was gedood.

Een Israelische helikopter vuurde een lasergerichte raket af op de auto van Amalleider Hossam Al-Amin, nabij de stad Sidon. Volgens Radio Israel wachtte de piloot met het afvuren van de raket totdat drie inzittenden van de auto waarin zich de als een terrorist gebrandmerkte Amalleider bevond, waren uitgestapt.

In Israel is een storm van verontwaardiging opgestoken over het uitblijven van een waarschuwing aan de bevolking van het noorden om de schuilkelders in te gaan. Kort voordat Hezbollah en Amal vanuit Zuid-Libanon hun katjoesjasalvo's op Kyriat Shmona en de omgeving van Naharyah afvuurden, lieten militaire kringen via de televisie weten de kans op een raketbeschieting gering te achten. In Kyriat Shmona, de vaak door raketten getroffen stad in het noordoosten van Israel, raakten 12 mensen licht gewond.

Inwoners zeggen dat het een wonder is dat er niet meer slachtoffers zijn gevallen. Ten tijde van de aanval was het druk in het centrum van de stad, waar de raketten neerkwamen. Een groot deel van de stroomvoorziening in Noord-Israel werd wegens schade aan de hoogspanningsleidingen uitgeschakeld. Terwijl het Israelische leger in Zuid-Libanon in hevige artillerieduels met Hezbollah en Amal was verwikkeld, zat de bevolking van Noord-Israel in de schuilkelders. Later in de ochtend werd het alarm ingetrokken en gingen de mensen weer de straat op.

Hossam Al-Amin wordt door militaire kringen als een zeer gevaarlijke terrorist omschreven die tal van aanslagen op Israelische militairen en doelen in Zuid-Libanon op zijn naam heeft staan. Volgens minister van Defensie Yitzhak Mordechai is het uit de weg ruimen van de leiders van de anti-Israelische terreur in Zuid-Libanon de aangewezen manier om deze terreur te bestrijden. Hij waarschuwde de terroristen voor de gevolgen van raketaanvallen op Noord-Israel. In de Israelische media is vandaag de vraag opgeworpen of het de moeite waard was de bevolking van Noord-Israel in gevaar te brengen door een niet zo belangrijke Amal-persoonlijkheid te doden.

Ministers in de regering-Netanyahu zeggen dat het hoog tijd wordt dat Israel de economische infrastructuur van Libanon onder schot neemt. Het vernietigen van elektriciteitscentrales, bruggen en wegen zou volgens deze gedachtegang de Libanese regering kunnen dwingen haar leger in te zetten tegen Hezbollah en Amal in Zuid-Libanon. Uzi Landau, de voorzitter van de parlementscommissie voor Buitenlandse Zaken en Defensie, bepleitte vanmorgen opnieuw van Syrië een prijs af te dwingen voor zijn steun aan de anti-Israelische terreur in Zuid-Libanon.

Volgens Israel was het doden van de Amalleider geen schending van het uit 1996 daterende akkoord met Hezbollah over wat wel en niet is toegestaan in hun strijd, terwijl de beschieting van Noord-Israel dat wel is.

Het trekt de aandacht dat premier Netanyahu toestemming gaf voor het doden van de Amalleider kort nadat de Amerikanen er niet in waren geslaagd hun 'staatsvijand-nummer-één', Osama Bin Laden, in Afghanistan met kruisraketten te doden. Netanyahu, die zichzelf beschouwt als een specialist in de bestrijding van terrorisme, heeft Washington een signaal gegeven dat chirurgische operaties tegen terroristische leiders de aangewezen weg zijn om de terreur het hoofd te bieden.

    • Salomon Bouman