Plaatsing voor EK in gevaar; Volleyballers verliezen ook van Tsjechië

ROTTERDAM, 26 AUG. De Nederlandse volleybalploeg heeft een opvallend grote nederlaag geleden tegen Tsjechië. Het werd gisteravond in Ceske Budejovice, op 150 kilometer van Praag, 3-0 voor het thuisland (16-14, 15-9 en 15-10). Het was de derde keer dat de ploeg van bondscoach Toon Gerbrands in de kwalificatiepoule voor het Europees kampioenschap verloor. Nederland, nota bene de titelhouder, moet nu de resterende vijf wedstrijden winnen om zich nog te kwalificeren voor de eindronde.

Het verlies van de eerste set was volgens coach Gerbrands funest. Nederland kwam met 14-8 voor, maar verzuimde het laatste punt te maken. “Tot dat moment hadden we de wedstrijd volledig onder controle. Het was wachten op dat ene punt.” Nederland verloor uiteindelijk met 16-14 en de spelers hadden daarna geen zelfvertrouwen meer. Gerbrands: “De ploeg toonde geen karakter. Er was iets geknakt. Het was verontrustend om te zien.”

Tsjechië, een middenmoter in Europa, greep in de kleine zaal in Ceske (uitverkocht met 1.500 toeschouwers) de kans om de olympisch kampioen te verslaan met beide handen aan. “Die ploeg speelde twee klassen boven zijn normale niveau”, aldus Gerbrands. Zijn Tsjechische collega noemde de zege het hoogtepunt van zijn carrière.

Gerbrands had dezelfde basisploeg het veld ingestuurd als afgelopen zaterdag toen met 3-2 van Bulgarije werd verloren. Spelverdeler Misha Latuhihin had Bas van de Goor, Reinder Nummerdor, Richard Schuil, Guido Görtzen en Albert Cristina om zich heen. Later bracht de bondscoach Mike van de Goor voor Cristina in en Marko Klok voor Nummerdor. Gerbrands: “De jongens kenden het belang van de wedstrijd. Ze moesten winnen om het niet onnodig moeilijk te krijgen in deze kwalificatie.”

De bondscoach vindt dat de belangrijke spelers hun verantwoordelijkheden moeten gaan nemen. “De leiders moeten komen bovendrijven”, aldus Gerbrands. De laatste speler van de oude garde, spelverdeler Peter Blangé, werd deze maand uit de selectie gezet. Hij kon zich niet verenigen met het besluit van de coach om hem geen aanvoerder meer te maken.

In de komende twee weken staan er voor de EK-kwalificatie drie cruciale thuiswedstrijden voor Nederland op het programma tegen achtereenvolgens Finland, Tsjechië en Bulgarije. In 1999 volgen de laatste twee pouleduels, thuis tegen België en uit tegen Turkije.

De gevoelige nederlaag in Tsjechië vond uitgerekend plaats op de dag dat de Nederlandse volleybalploeg op de eerste plaats van de wereldranglijst werd geplaatst. Dat was voor het eerst in de geschiedenis. Nederland zal die positie tot het WK in november in Japan behouden. Italië en Cuba, dat momenteel de grote favoriet voor de wereldtitel lijkt, staan tweede en derde. De Nederlandse vrouwenploeg staat achtste.