Overleg in Amsterdam; CNN kan wellicht op kabel blijven

AMSTERDAM, 26 AUG. Kabelexploitant A2000 en internationale nieuwszender CNN zetten vandaag het overleg voort over de mogelijkheden om CNN alsnog op het Amsterdamse kabelnet te houden.

Een van de mogelijkheden is dat CNN tijdelijk, drie maanden, op de kabel blijft. Gedurende die periode kan dan verder worden gesproken, onder andere met de gemeente Amsterdam.

Een bijeenkomst vanmorgen werd afgebroken voor een aandeelhoudersvergadering van A2000. Die vergadering zou onderhandelingsruimte kunnen creëren voor de directie van de kabelexploitant.

Eergisteren leek het overleg tussen A2000 en CNN nog muurvast te zitten. A2000 hield onverkort vast aan het bedrag van 725.000 gulden dat de exploitant vraagt aan elke commerciële aanbieder. CNN weigert dat te betalen.

In de commotie rond het verdwijnen van CNN heeft de Algemene Programmaraad (APR) voorgesteld het tarief van het basispakket (nu 17 gulden per maand) met twee gulden te verhogen.

In ruil daarvoor zou CNN behouden blijven en zou het basispakket uitgebreid kunnen worden met twee zenders: Discovery en Eurosport.

A2000 zegt blij te zijn met de bijdrage van de APR aan het debat, maar vindt het voorstel op de lange termijn geen goede oplossing. “Wij willen dat de kijker op termijn, bijvoorbeeld een jaar of drie, de keuze krijgt tussen een klein basispakket van 15 zenders of betalen voor meer zenders”, aldus woordvoerder J. Simmons van A2000. Hij verwacht wel dat het plan van de APR rust op de korte termijn kan brengen, “maar als er weer nieuwe zenders komen, krijg je ook met een basispakket van 28 zenders weer nieuwe problemen”.

Volgens de fractie van de PvdA in de Amsterdamse gemeenteraad moet A2000, alvorens een tariefsverhoging wordt doorgevoerd, eerst inzicht geven in haar financiën. De VVD en D66 voelen wel iets voor het plan van de APR. Er ontbreekt volgens de PvdA echter een “goede financiële onderbouwing” voor een nieuw tarief.

In 1997 bedroeg de omzet van het basispakket 89 miljoen gulden. Volgens A2000 waren de kosten aan schotels, onderhoud, versterkers, elektriciteit en administratie 80 miljoen. Er werd dus negen miljoen winst gemaakt op het basispakket.

A2000 investeert veel in telefonie, Internet en video. Het totale bedrijf heeft over 1997 een verlies van 20 miljoen geleden. Maar de kabelexploitant mag in principe niet de investeringen in nieuwe infrastructuur bekostigen met de inkomsten uit het basispakket.