Officieel dodental Chinese watersnood stijgt naar 3004

PEKING, 26 AUG. Het officiële dodental van de overstromingen die grote delen van China de afgelopen twee maanden hebben getroffen is opgelopen naar 3.004. Dat heeft de Chinese vice-premier Wen Jiabao vandaag bekendgemaakt. Buitenlandse waarnemers gaan er echter van uit dat het aantal slachtoffers veel groter is.

Ongeveer 21 miljoen hectare grond is onder water komen te staan. Vijf miljoen huizen zijn verwoest. De totale schade bedraagt nu naar schatting 20,2 miljard dollar. In totaal zijn 223 miljoen mensen door de overstromingen getroffen.

Een nieuwe hoogwatergolf in de Yangtze nadert de zwaar getroffen provincie Hubei. De Chinese president Jiang Zemin riep de militairen die in het gebied zijn ingezet gisteren op “te vechten tot de dood”. Hij deed dit in een telefonische oproep aan de vice-voorzitter van de Centrale Militaire Commissie, Zhang Wannian. Hij voegde er waarschuwend aan toe dat de overstromingen mogelijk nog niet voorbij zijn.

Het hoge water kan nog aanhouden tot in december. Dat zou komen doordat de tyfonen dit jaar later zijn dan normaal. De overstromingen van dit jaar zijn de ergste sinds 1954.

In de noordoostelijke Heilongjiang provincie dreigen meer dan een half miljoen dakloos geworden mensen onderkoeld te raken, nu de temperatuur 's nachts tot tien graden daalt. Het aan Siberië grenzende gebied staat bekend om zijn strenge winters. De vice-gouverneur van de provincie, Ma Sjuhie, verklaarde dat er ondergrondse schuilplaatsen zullen worden aangelegd voor de slachtoffers van de ramp.

De Chinese regering heeft gewaarschuwd tegen misbruik van geschonken goederen en geld door overheidsdienaren. Het persbureau Nieuw China heeft een lijst gepubliceerd met namen van ambtenaren die een berisping hebben gekregen of zijn ontslagen wegens het verzaken van hun plichten.

Sommigen werden erop betrapt voertuigen van de overheid te gebruiken voor het evacueren van hun eigen familieleden. Anderen werden aangetroffen bij het gokken terwijl nabijgelegen dijken het begaven. (Reuters, AP)