'Libië reageert vandaag op plan Lockerbie-proces'

TUNIS, 26 AUG. Libië zal naar verwachting vandaag meedelen of het de twee Libische verdachten van de bomaanslag op de PanAm-Boeing boven het Schotse Lockerbie eind 1988 in Nederland terecht zal laten staan. De Libische staatstelevisie meldde gisteren dat er een “gedetailleerde verklaring” in de maak is na beraad van regeringsfunctionarissen advocaten.

Volgens de televisie zal de beslissing binnen 24 uur bekend worden gemaakt, als reactie op het Amerikaans-Britse voorstel om het proces in Nederland te laten plaatsvinden. Schotse rechters zouden dat proces in Nederland moeten voorzitten, in plaats van in Schotland of de Verenigde Staten, zoals Washington en Londen eerder hadden geëist. Bij de aanslag kwamen destijds 270 mensen om.

De secretaris-generaal van de Arabische Liga, Esmat Abdel-Meguid, zei gisteren te verwachten dat Libië het voorstel zal accepteren. “Het Amerikaans-Britse voorstel is verenigbaar met de eerdere Arabische suggesties, die Libië heeft geaccepteerd”, zei hij. De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken, Amr Moussa, noemde het voorstel een “definitieve verbetering”. “Het aanbod is flexibeler dan de eerdere en beantwoordt aan een van Libië's verzoeken voor een proces in een derde land”, zei Moussa. Hij hoopt eveneens dat het voorstel leidt tot een opheffing van het embargo tegen Libië.

De VS en Groot-Brittannië lanceerden gisteren een conceptresolutie in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, die een opheffing van de in 1992 opgelegde sancties beoogt, waaronder een luchtvaart- en diplomatiek embargo. Deze sancties werden in 1993 aangescherpt met een bevriezing van sommige Libische bezittingen en embargo op materiaal dat gebruikt wordt op olieraffinaderijen. Deze sancties zouden “onmiddellijk” worden opgeheven als beide verdachten, Abdel Basset Ali Al-Megrahi en Lamen Khalifa Fhimah, in Nederland arriveren. Maar Libië moet dan ook de Franse autoriteiten tevreden stellen bij hun onderzoek naar de bomaanslag op een Frans UTA-vliegtuig boven Niger in 1989, waarbij 171 mensen omkwamen. De VS hebben gewaarschuwd dat als Libië niet meewerkt dat zij zullen proberen de sancties uit te breiden, met een verbod op Libische olieverkoop. (Reuters, AP)