Koers Delft Instruments stort in na slechte cijfers

ROTTERDAM, 26 AUG. Beleggers in het technologiebedrijf Delft Instruments hebben vanochtend op de Amsterdamse effectenbeurs hun aandelen massaal verkocht na bekendmaking van teleurstellende halfjaarcijfers. De koers van het fonds daalde met 9 gulden (26,47 procent) naar 25 gulden.

Delft Instruments, dat in april een nieuwe bestuurstop kreeg, rapporteerde vanochtend een negatief resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening van 4,3 miljoen gulden. In dezelfde periode vorig jaar was dat nog een positief resultaat van 3,3 miljoen gulden.

De Delftse fabrikant van onder meer medische apparaten boekte een nettowinst van 10,4 miljoen gulden ten opzichte van 3 miljoen gulden in de eerste helft van vorig jaar. Die cijfers geven een vertekend beeld, omdat de bijzondere baten door de verkoop van bedrijfsonderdeel Enraf-Nonius (14,7 miljoen gulden) hierin zijn opgenomen.

Ook de tweede helft van het lopende boekjaar zal er somber uitzien, voorspelt Delft Instruments. Een ingrijpende reorganisatie zal naar schatting 50 tot 60 miljoen gulden kosten. Dat bedrag zal volledig ten laste van het resultaat in het tweede halfjaar worden gebracht. De directie verwacht bovendien dat de nettowinst uit gewone bedrijfsuitoefening in 1998 “sterk lager” zal zijn.

Door gestegen kosten voor de ontwikkeling, verkoop en marketing van apparaten bij de onderdelen Nucletron (medische apparaten) en Enraf (machines voor de industrie) zijn de resultaten onder druk gekomen. Het bedrijfsonderdeel Delft Sensor Systems, dat onder meer nachtzichtapparatuur maakt, zal naar verwachting nadelen ondervinden van de bezuinigingen op het budget van het ministerie van Defensie.