Kaapse moslims claimen aanslag op restaurant

JOHANNESBURG, 26 AUG. Een bomontploffing in een drukbezocht Amerikaans restaurant in Kaapstad heeft gisteravond aan twee personen het leven gekost en 24 verwond. Een radicale moslimgroep heeft telefonisch de verantwoordelijkheid opgeëist en gezegd dat de aanslag een vergelding was voor Amerikaanse raketaanvallen op Soedan en Afghanistan. De Zuid-Afrikaanse regering heeft vandaag de hulp ingeroepen van de FBI voor het opsporen van de daders.

Doelwit van de bomaanslag was een franchise van de Planet Hollywood-keten, waarvan de Amerikaanse filmsterren Sylvester Stallone en Bruce Willis mede-eigenaren zijn. Het restaurant is gelegen aan het Kaapse Waterfront, een complex van honderden winkels en eetgelegenheden dat de grootste toeristische attractie van de stad is. Planet Hollywood zat gisteravond vol met eters toen even na zeven uur de bom, die achter een bar was verstopt, ontplofte. Een man was op slag dood, een vrouw verloor beide benen en overleed kort daarna. Verscheidene andere mensen verloren eveneens ledematen, terwijl tientallen gasten verwondingen opliepen.

Het radiostation Cape Talk werd na de aanslag tweemaal gebeld door mannen die anoniem de verantwoordelijkheid opeisten namens de organisatie 'Muslims Against Global Oppression'. “De jihad (heilige oorlog) is begonnen. We zullen vuur met vuur bestrijden”, zei een van hen. Maar een zegsman van deze inderdaad bestaande groepering ontkende later categorisch elke betrokkenheid bij de aanslag. Moslims vormen een zeer kleine minderheid van naar schatting 1 procent van de Zuid-Afrikaanse bevolking. De meesten van hen wonen in de provincie Westkaap.

De Zuid-Afrikaanse regering heeft gezworen de daders van de actie in Kaapstad te zullen opsporen en te straffen. “Dit is een walgelijke, wrede daad. De president is geschokt, hij is furieus”, zo liet Mandela's woordvoerder Parks Mankahlana vanmorgen weten. Minister van Justitie Dullah Omar, zelf een praktizerende moslim, zei over de aanslag: “Dit is puur terrorisme, gepleegd door gevoelloze, onmenselijke lieden. Ik wil nog niet geloven dat moslims hiervoor verantwoordelijk zijn. Als dat wel zo is, zullen mensen hun respect voor moslims in Zuid-Afrika verliezen.”