Elf Aquitaine kapt met Sibneft

PARIJS, 26 AUG. Het Franse olieconcern Elf Aquitaine heeft zijn plannen voor een strategische samenwerking met de Russische branchegenoot Sibneft afgeblazen. De Fransen zien een verbond niet meer zitten nu Rusland door een zware financiële en economische crisis is getroffen. Ook de huidige lage olieprijs speelde een rol in het besluit van Elf de onderhandelingen over een strategische alliantie te beëindigen, zo liet het concern gisteren weten. De twee willen overigens andere vormen van samenwerking in de toekomst niet uitsluiten.

Aanvankelijk had Elf de grootste aandeelhouder willen worden van het grote olieconcern Yuksi, dat zou moeten ontstaan uit een fusie tussen Yukos en Sibneft. Politieke problemen binnen de Russische industrie dwarsboomden afgelopen voorjaar die fusie, waarna Elf nauwer contact met Sibneft zocht. Daarbij streefden de Fransen naar een belang in het aandelenkapitaal van het Russische bedrijf van ongeveer 12 procent, waarmee 528 miljoen dollar (1,05 miljard gulden) zou zijn gemoeid. (AFP, DPA)