Eis vijf jaar na megafraude BTW

DORDRECHT, 26 AUG.Voor de rechtbank in Dordrecht is gisteren tijdens de tweede dag van een omvangrijke belastingfraudezaak tegen twee verdachten vijf jaar cel geëist.

De mannen zouden de fiscus voor bijna 25 miljoen gulden hebben benadeeld. Officier van justitie mr. C. Strack meende dat de twee verdachten, de 38-jarige M.D.H. uit Zwijndrecht en de 46-jarige E.H. uit Wenen tussen mei 1996 en november 1997 BTW-fraude pleegden. Dat gebeurde op grote schaal in heel Nederland, waarbij de verdachten katvangers en stromannen ronselden die via ondernemingen in computeronderdelen handelden.

De zogeheten carrouselfraude hield in dat goederen werden ingekocht in Duitsland en België en doorverkocht in Nederland. Daarbij werd de BTW gefactureerd, maar niet werd afgedragen. De boekhoudingen bij de verschillende ondernemingen werden door nepfacturen zo vervalst dat de bedrijven geen BTW verschuldigd waren.

Telefoontabs, getuigenverklaringen en boekhoudingen overtuigden justitie ervan dat de twee verdachten aan het hoofd stonden van de criminele organisatie. De zaak kwam vorig jaar juni aan het rollen toen één van de stromannen zich zo bedreigd voelde dat hij naar de politie stapte.