Commissie: 'Italiaans voetbal vrij van doping'

ROTTERDAM, 26 AUG. Het Italiaanse voetbal is vrij van doping. Dat heeft de commissievoorzitter Ugo Longo gisteren verklaard nadat hij in de afgelopen twee weken 33 getuigen hoorde. Longo, voorzitter van het Italiaans Olympisch Comité (CONI), gaf leiding aan het onderzoek naar het vermeende gebruik van verboden middelen in het Italiaanse profvoetbal. Aanleiding daarvoor waren de verdachtmakingen van trainer Zdenek Zeman van AS Roma.

“Wij zijn unaniem van mening”, zei Longo gisteravond in Rome, “dat in het voetbal geen doping wordt gebruikt.” Zijn commissie kwam tot de conclusie dat de spelers met geoorloofde middelen hun prestatieniveau proberen te verhogen. Tegelijkertijd sloeg hij wel alarm. “Het gebruik van middelen als creatine neemt verontrustend toe”, zei Longo. “Spelers slikken creatine in hoeveelheden die een gevaar vormen voor hun gezondheid.”

Creatine staat niet op de lijst met verboden middelen. Het middel vergroot het spiervolume van atleten. In Italië wordt het voedingssupplement volgens het CONI op grote schaal gebruikt door sporters. Commissievoorzitter Longo zei maandag een voorstander te zijn van het terugdringen van het creatine-gebruik.

Longo en zijn commissie ondervroegen in totaal 33 getuigen, onder wie de topvoetballers Alessandro del Piero van Juventus en speler-coach Gianluca Vialli van Chelsea. Ook de Braziliaanse steraanvaller Ronaldo van Inter Milaan, vorig jaar uitgeroepen tot 's werelds beste voetballer, moest zaterdag in Turijn verschijnen voor de onderzoeksrechter.

Wielrenner Francesco Casagrande heeft gisteren voor de antidopingcommissie van het CONI ontkend verboden stimulerende middelen te hebben gebruikt. In de urine van de 27-jarige Italiaan werd twee keer een te hoog testosteron-gehalte vastgesteld.