Canal+ hoopt op schotel

AMSTERDAM, 26 AUG. De betaalzender Canal+ en satellietbedrijf Astra overleggen met fabrikanten en installateurs over de mogelijkheid om een satellietschotel en een digitale decoder aan te bieden voor een prijs die concurreert met de kabel. Kijkers kunnen dan bijna vijftig zenders ontvangen.

Als de partijen daarin slagen krijgen kijkers een alternatief voor de kabel. “Het is nog heel prematuur. Hoe duur het wordt hangt af van de kosten die de installateurs ons gaan berekenen en de kosten van de digitale decoders”, zegt directeur W. Moerer van Canal+.

Het overleg tussen Canal+ en Astra richt zich vooralsnog op de gebieden waar commerciële omroepen van de kabel dreigen te verdwijnen. Bovendien wil Canal+ in eerste instantie een goedkope huurovereenkomst voor schotel en decoder aanbieden aan haar leden. “Anders verdienen wij er niets aan”, aldus Moerer. Canal+ ligt zelf al langere tijd overhoop met kabelexploitant A2000. De zender moet volgens de kabelaar voor nog 4,2 miljoen gulden betalen. Canal+ wil slechts een voorschot betalen van bijna anderhalf miljoen. Canal+ heeft een onzerzoek gevraagd naar de tarieven van A2000.

    • Yasha Lange