Borssele onderwerp Duitse vragen

BONN /AMSTERDAM, 26 AUG.De gedoogbeschikking die kerncentrale Borssele op 4 augustus van de Nederlandse overheid kreeg, heeft tot Kamervragen in het Duitse parlement geleid.

Die Grünen vragen zich, net als Greenpeace en GroenLinks in Nederland, af of de gedoogbeschikking niet in strijd is met een internationaal verdrag. Dat verdrag stelt dat kerncentrales niet zonder geldige vergunningen mogen draaien.

Die Grünen willen weten hoe de Duitse regering daar tegenaan kijkt. Als de regering twijfelt over de Nederlandse interpretatie van het verdag kan het worden voorgelegd aan het internationaal bureau voor kernenergie IAEA in Wenen, stelt een woordvoerder van Greenpeace.

In Duitsland ontstaat steeds meer de discussie over de vraag of het land moet doorgaan met kernenergie. SPD-kanselierskandidaat Schröder, heeft aangegeven te willen nadenken over geleidelijk stoppen. Nederland dient daarbij als voorbeeld. Dodewaard is al dicht. Borssele sluit in 2004.

De Nederlandse overheid gaf Borssele begin deze maand een gedoogbeschikking, nadat de rechter eerder twee vergunningen op procedurele gronden vernietigde.