Blijlevens kan geluk niet op na sprintzege

ROTTERDAM, 26 AUG. Jeroen Blijlevens heeft gisteren de eerste etappe gewonnen van de Ronde van Nederland, die ging van Naaldwijk naar Hoorn over een afstand van 178,1 kilometer. In de massasprint verloeg de renner uit de TVM-ploeg de Italiaan Giovanni Lombardi. Robbie McEwen uit de Rabo-ploeg werd derde. Blijlevens is vanmorgen in de oranje leiderstrui gestart voor de tweede rit van Harlingen naar Leeuwarden, waarin de elf Friese steden uit de Elfstedentocht worden aangedaan.

Lombardi tekende gisteren na afloop protest aan tegen de eindoverwinning van Blijlevens. Volgens de Italiaan was de Nederlander afgeweken van zijn lijn. “Als ik tweede ben, protesteer ik tegen jouw overwinning”, dreigde hij naderhand in de richting van Blijlevens, die daarmee zijn tiende ritzege van het seizoen in gevaar zag komen.

Na uitvoerige bestudering van de fotofinish wees de wedstrijdcommissie het protest van Lombardi echter van de hand. Blijlevens werd aangewezen als winnaar, de Australiër McEwen als de nummer twee.

Voor Blijlevens betekende diens overwinning de eerste belangrijke ritzege na de Ronde van Frankrijk, waarin hij vierde etappe op zijn naam schreef. Halverwege de Tour werd TVM door de Franse justitie onderworpen aan uitvoerig onderzoek naar de vermeende handel en verstrekking van doping op grond van 104 in maart gevonden ampullen EPO.

Blijlevens kon zijn geluk gisteren niet op. “We kregen goed nieuws voor de start. De ploeg blijft bestaan. Alle renners waren geweldig gemotiveerd. Ze hebben hard gewerkt. Ik ben blij dat ik de inspanningen heb kunnen afmaken.”

Van de 112 renners die 's ochtends in Hoorn waren gestart, kwamen er ruim veertig binnen op grote achterstand. Zij verloren minuten nadat het peloton onder aanvoering van TVM jacht ging maken op drie vluchters, onder wie Rabo-renner Maarten den Bakker. Diens ploeggenoot Erik Dekker, vorig jaar winnaar van de ronde, was een van de achterblijvers.