Aholds bestuurder Moerk (54) vertrekt

AMSTERDAM, 26 AUG. Bestuurder Eddie Moerk (54) van Ahold heeft volkomen onverwacht zijn ontslag ingediend. Het Noorse lid van de raad van bestuur trekt zich per 1 september terug omdat hij volgens het detailhandelsconcern meer tijd voor zijn privéleven wil hebben. In de financiële wereld wordt het gisteren bekendgeworden vertrek van de Noor in verband gebracht met het mislopen van de verantwoordelijkheid voor de belangrijke Noord-Amerikaanse activiteiten. Wanneer Moerk die topfunctie in de Verenigde Staten zou hebben gekregen, was hij onbetwist de tweede man van het concern geworden.

Gisteren werd bekend dat de Amerikaanse bestuurder Bob Tobin met ingang van 1 september verantwoordelijk wordt voor Noord-Amerika. “Absolute onzin, dat verhaal”, zo stelt een woordvoerder over het opstappen van Moerk. “Hij wil gewoon meer tijd voor zichzelf. In de Verenigde Staten zie je die ontwikkeling steeds vaker dat topmanagers voor hun privéleven kiezen.” Dat het vertrek zo snel plaatsvindt is volgens de zegsman geen teken dat er ruzie aan de stap ten grondslag heeft gelegen. “Zo werkt dat met topfuncties. Bij een vertrek moet de organisatie daar snel op inspelen.”

Moerk, die vier en half jaar lid van de raad van bestuur is geweest, was verantwoordelijk voor de gang van zaken in Latijns Amerika en Azië. Dat laatste continent heeft aan belang voor Ahold gewonnen na enkele grote acquisities. Na het vertrek van de Noor biedt de raad van bestuur plaats aan vier Nederlanders en twee Amerikanen.

Naast de 60-jarige Tobin, die via de overname van Stop & Shop bij Ahold is gekomen, krijgt zijn 58-jarige landgenoot Allan Noddle de verantwoordelijkheid voor de activiteiten in Azië en in Latijns Amerika.