YOUNGBLOOD HART

Alvin Youngblood Hart: Territory (Hannibal 1431). Distr. Munich.

Voor zijn debuutplaat Big Mama's Door kreeg hij vorig jaar als 'Best New Blues Artist' de W.C. Handy Award. Of de niet meer zo piepjonge Alvin Youngblood Hart zich thuis voelt in die categorie is echter de vraag want op zijn nieuwe cd Territory gaat hij vele kanten uit.

'Underway at Seven' is 'pure' ska compleet met trombone-solo, in 'Ice Rose' van Don van Vliet (Captain Beafheart) speelt Youngblood prettig kromme hardrock en in het eveneens tekstloze 'Ouachita Run' een soort kampeermuziek die tegen hillbilly aanleunt.

Het meest overtuigt de gitarist/zanger als opvolger van de legendarische troubadour Huddie Ledbetter alias Leadbelly (1889-1949) van wiens repertoire hij minstens twee stukken geleend heeft: de traditional 'John Hardy' en het walsje 'Dancing with Tears in my Eyes' (niet te verwarren met het gelijknamige hitje van de Britse groep Ultravox uit '84).

Wie in het aardse stem-en gitaargeluid op deze naturel opgenomen cd ook iets van Muddy Waters, Skip James en Howlin' Wolf bespeurt, is echter zeker niet gek want Youngblood heeft van alles opgezogen. Een kwestie van verveling misschien want de nu met rasta-haar getooide artiest had jarenlang een baan bij de kustwacht van Los Angeles.

    • Frans van Leeuwen