Voordracht Gaudí voor zaligverklaring

MADRID, 25 AUG. De aartsbisschop van Barcelona, Kardinaal Ricard-Maria Carles, heeft de architect Antoní Gaudí (1852-1926) voorgedragen voor zaligverklaring. De procedure voor de zaligverklaring van de ontwerper van een reeks opzienbarende woonhuizen en een kerk in Barcelona wordt volgend jaar mei gestart. Zaligverklaring is een eerste stap op weg naar heiligverklaring.

De Catalaanse clerus deed al in juni 1992 een voorzichtige poging om Gaudí zalig te laten verklaren. In de Spaanse krant El Pais verscheen vervolgens een artikel, waarin Gaudí een 'atheïst, vrijmetselaar, tovenaar en seksuele perverseling' werd genoemd.

In zijn wekelijkse nieuwsbrief erkent de aartsbisschop nu dat 'er verschillende meningen bestaan over het karakter van het genie' maar dat er niet genoeg aandacht is voor 'zijn spirituele levenswijze'. “Wie kan vergeten dat het Casa de la Pedrera door Gaudí was bedoeld als basis voor een monument voor de Onbevlekte Ontvangenis?” aldus de aartsbisschop.

De laatste zestien jaar van zijn leven werkte Gaudí aan de immense Sagrada Familia-kathedraal in Barcelona. In het bouwwerk met zijn honingraat-achtige torens en veelkleurige ornamenten wilde hij bezoekers het leven van Christus en de Heilige Familie tonen.

Toen hij in 1926 door een tramongeluk om het leven kwam, was de kerk slechts gedeeltelijk voltooid. Na een onderbreking wordt sinds 1950 af en toe weer gewerkt aan de kerk.