Vis kost steeds meer

VOORBURG, 25 AUG. De prijs voor vis is de afgelopen jaren sterk gestegen.

Koploper is tong. In drie jaar tijd werd tong 88 procent duurder. Ook tarbot en griet zijn flink in prijs gestegen. Volgens onderzoeker F. van der Werf van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) worden de prijsstijgingen vooral veroorzaakt door afname van het aanbod. “De aanvoer van tong is in drie jaar met de helft teruggelopen. In 1994 werd 25 miljoen kilo tong binnengehaald, vorig jaar 11 miljoen.” Een kilo tong bracht in 1997 op de visafslag 23 gulden op. Drie jaar geleden moesten handelaren daar nog 13,74 gulden voor neertellen.

Garnalen worden daarentegen steeds goedkoper. De prijs van garnalen lag in 1995 nog boven de zes gulden per kilo, in augustus vorig jaar was het 3,61 gulden. (ANP)