Vernielingen op begraafplaats

Foto: SCHIEDAM - Vandalen hebben op de katholieke begraafplaats in Schiedam naar schatting dertig graven, grafstenen en beelden vernield. De onverlaten gooiden ook een kruisbeeld om dat midden op de begraafplaats op een terp stond. Zij zetten een emmer met een getekend hakenkruis op het beeld.

Opvallend detail bij de grafschennis is dat de vandalen lijken te verwijzen naar een satanisch ritueel. Van ongeveer vijftien zerken zijn op vakkkundige wijze kruisen losgemaakt, die midden op de begraafplaats met hun “voeteinde” naar het omgegooide kruisbeeld zijn gelegd.

Volgens de politie duidt deze handelwijze mogelijk op een verering van de duivel. “Deze mogelijke vorm van satanisme houden wij tijdens het recherche-onderzoek zeker in ons achterhoofd”, zegt een woordvoerder. De chaos op de sinds 1970 gesloten begraafplaats aan de Vlaardingerdijk, die ongeveer duizend grafmonumenten telt, werd zondag ontdekt. De beheerder was al enige tijd niet meer op de begraafplaats geweest. (ANP) (Foto Robin Utrecht)