Vedior voert winst met 22 procent op

AMSTERDAM, 25 AUG. Het van Vendex afgesplitste uitzend- en schoonmaakconcern Vedior heeft in de eerste helft van 1998 de winst met 22 procent opgevoerd tot 93 miljoen gulden. De omzet steeg tot 4,1 miljard (+21%). Het bedrijfsresultaat steeg 45 procent, maar door een fors hogere belastingdruk (van 32,5 tot 36 procent), bleef de winstgroei daarbij achter.

De winstcijfers vallen lager uit dan ze in werkelijkheid zijn, doordat Vedior in 1998 zijn gebroken boekjaar, van februari tot en met januari, verruilt voor het kalenderjaar. De halfjaarcijfers beslaan daardoor slechts vijf maanden, terwijl ze worden vergeleken met de halfjaarcijfers over zes maanden van vorig jaar. Op de Amsterdamse effectenbeurs veroorzaakten de cijfers een koersstijging met 2,70 gulden op 63,70 gulden. Vedior is daarmee de sterkste stijger op de AEX, die als geheel slechts anderhalf procent steeg.

Vedior boekte de grootste omzetgroei (27 procent) in Frankrijk, waar het concern met de vorig jaar overgenomen uitzendketen Bis (nu VediorBis) meer dan de helft van zijn omzet (2,2 miljard) vandaan haalt. Die groei blijft evenwel achter bij de groei van de Franse uitzendmarkt, die 31 procent groter werd. Bestuursvoorzitter G. Smit wijt dat aan capaciteitsproblemen. Daarnaast verloor Vedior de prijzenslag met concurrenten. “Dat heeft ons enkele grote klanten gekost”, aldus Smit.

Vedior doet niet mee aan de prijzenoorlog in Frankrijk om de winstgevendheid op te krikken. “Bij onze beursgang, twee jaar geleden, hebben wij voor het jaar 2000 beloofd ons bedrijfsresultaat op 4 procent van de omzet te krijgen, daar zijn we nog steeds mee bezig.” Vedior zit nu op 3,7 procent en blijft daarmee achter bij branchegenoten.

Buiten Frankrijk boekten de Vedior-uitzendbureaus 1,1 miljard omzet. Het bedrijfsresultaat steeg fors: met 69 procent. De groei van de Nederlandse uitzendbureaus Vedior ASB en Dactylo blijft achter bij die in België, Luxemburg en Duitsland. De schoonmaakbedrijven van Vedior boekten een bescheiden omzetgroei van 7 procent tot 660 miljoen gulden en 1 procent meer bedrijfsresultaat.