Tot vier jaar cel geëist in zaak mensensmokkel

HAARLEM,25 AUG. Officier van justitie mr. M. van Ling heeft gisteren voor de rechtbank in Haarlem vier jaar gevangenisstraf geëist tegen twee verdachten van omvangrijke internationale mensensmokkel.

Het gaat om de 39-jarige R.T. en de 35-jarige Th.K. uit Maastricht. Ze zijn volgens justitie betrokken bij pogingen om ongeveer 150 mensen uit Sri Lanka naar verschillende westerse landen te smokkelen. Ook is hun deelname aan een criminele organisatie tenlastegelegd. In totaal moeten twaalf verdachten zich verantwoorden. Het gaat in alle gevallen om Tamils, woonachtig in Sittard, Maastricht en Roosendaal. Ze werden in januari aangehouden na een grootscheeps onderzoek. Het openbaar ministerie stelde vorig jaar een onderzoek in, nadat op 16 februari een vliegtuig van Turkmenistan Airways op Schiphol was geland met 173 asielzoekers uit Sri Lanka. In het vliegtuig lagen verscheurde reisdocumenten. Uitspraken op 7 september. (ANP)