Thailand:in 1999 herstel na val in '98

BANGKOK, 25 AUG. De economie van Thailand zal in 1998 meer krimpen dan eerder verwacht, maar in 1999 zal sprake zijn van groeiherstel. Dit heeft de Thaise premier Chuan Leekpai vanmorgen gezegd in verklaring voor het Internationaal Monetair Fonds (IMF) met het oog op de voortzetting van het vorig jaar overeengekomen internationale hulppakket van 17,2 miljard dollar.

De regering in Bangkok voorziet dit jaar een economische krimp van 7 procent. Eerder was nog een krimp van 4 tot 5,5 procent verwacht. “Eind dit jaar wordt de bodem bereikt, waarna in 1999 een bescheiden groei kan worden bereikt”, zo staat in het document. In 1997 was de economie met 0,4 procent gekrompen. Thailand was vorig jaar het eerste Zuid-Oost Aziatische land waar een economische crisis uitbrak door een val van de nationale munt (baht). De munt heeft zich inmiddels gestabiliseerd, waardoor het scherp opgetrokken renteniveau weer kon dalen.

De toenemende ernst van de recessie in Thailand en de kosten van een overheidsprogramma voor sanering van de onder slechte leningen lijdende financiële sector heeft geleid tot een hoger overheidstekort. In het oorspronkelijke akkoord met het IMF was uitgegaan van een begrotingsoverschot van 1 procent van het bruto binnenlands product (bbp) voor het fiscale jaar tot 30 september, maar de uitkomst is een tekort van 2,4 procent.

Het IMF heeft al eerder met deze versoepeling ingestemd om de ruimte voor economisch herstel te vergroten. Volgens het document zal het tekort het komende fiscale jaar uitkomen op 3 procent van het bbp. De lopende rekening van de betalingsbalans zal dit jaar waarschijnlijk een recordoverschot van 11 tot 12 miljard dollar vertonen, vooral door de instorting van de import als gevolg van de recessie. (Reuters)