Sponsors blijven TVM-formatie trouw

POELDIJK, 25 AUG. Alle sponsors van TVM Farm Frites blijven aan deze wielerploeg verbonden, ondanks het dopingonderzoek van de Franse justitie en de negatieve publiciteit die daarmee gepaard gaat. Dat maakte commercieel directeur Arjan Bos van hoofdsponsor Transport Verzekerings Maatschappij (TVM) gisteravond namens alle sponsors bekend.

Bij de beslissing van de sponsors speelde een belangrijke rol dat de Franse justitie “een flinterdun dossier” in handen heeft. “Niet één sponsor wilde stoppen; ook in moeilijke tijden blijven we achter de ploeg staan”, zei Bos. Vorige week besloten TVM en Farm Frites door te gaan als geldschieters van de wielerploeg. De subsponsors, waaronder fietsenleverancier Gazelle en bandenfabrikant Michelin, volgden dat voorbeeld.

Ploegleider Cees Priem en verzorger Jan Moors van TVM moeten zich in Frankrijk beschikbaar houden, onder meer in verband met een onderzoek van de Franse justitie naar de vondst van een partij ampullen met het bloeddopingmiddel EPO in een materiaalwagen van TVM, begin maart bij Reims. Ploegarts Andrei Michailov zit nog vast. De sponsors hebben met hun beslissing niet willen wachten totdat de Fransen hun onderzoek hebben afgerond. Zoals het er nu naar uitziet duurt dat nog ten minste enkele weken, aangezien de Franse onderzoeksrechter Madrolle pas op 7 september van vakantie terugkomt.

“Daar konden we niet op wachten”, zei Bos gisteren namens alle sponsors. “Het kan wel oktober of november worden. In verband met de voorbereidingen op het nieuwe seizoen moesten wij duidelijkheid verschaffen. Aan de ploeg, aan de begeleiders en aan de supporters die ons hebben gesteund. Die reacties hebben de ploeg, maar ook de sponsors goed gedaan.”

De gebeurtenissen van de afgelopen weken hebben de sponsors gesterkt in hun opvatting dat het goed is dat er meer dan één Nederlandse ploeg actief is in het internationale profwielrennen, aldus Bos. Hij wees erop dat TVM al meer dan tien jaar achter deze ploeg staat. De sponsors hebben ondanks de negatieve publiciteit geen schade van de affaire ondervonden. “We hebben juist ontzettend veel steun gekregen, ook van al onze klanten.”

Nu de sponsors hebben besloten de ploeg trouw te blijven, kunnen de contractbesprekingen met de renners beginnen. Er is TVM veel aan gelegen kopman Jeroen Blijlevens te behouden. De sprinter, die vandaag van start gaat in de Ronde van Nederland, wil “in principe” bij “de vriendenploeg” blijven.

Interim-manager Otto van der Veen gaat in overleg met assistent-ploegleider Hendrik Redant en voorlichter Guido van Calster uitkijken naar versterking voor de ploeg. Hij zal handelen “in de geest van Cees”. Priem reageerde volgens Bos “dolgelukkig” op het besluit van de sponsors.

Priem zal zich voorlopig niet bemoeien met de samenstelling van de nieuwe ploeg. Bovendien mag hij van de Franse justitie geen wielerzaken bespreken. “Daar staat zijn hoofd ook niet naar”, zei Bos. “Als hij terug is in Nederland, moet hij zelf aangeven wanneer hij daar aan toe is.”

Aanvankelijk was Priem volgens Bos “zeer ontdaan” dat hij niet naar Nederland terug mocht, maar in een door de Franse justitie aangewezen hotel moest blijven. “Nu ziet hij daar de voordelen van. Hij kan de zaak in alle rust met zijn familie van zich afzetten.”