Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor de regeringsverklaring van premier Kok en een reportage over werkdruk bij musici. Veel musici bij de symfonie-orkesten blijken last te hebben van stress waardoor onder meer het artistieke niveau van de orkesten in het geding komt. Ned.2, 18.15-18.43u.

Nova. Onder andere een reportage over het Republikeinse congreslid van Nederlandse komaf Piet Hoekstra die zich warm loopt voor de Amerikaanse congresverkiezingen in november. Ned.3, 22.33-22.53u.

Den Haag vandaag. Samenvatting van de regeringsverklaring van premier Kok en het nieuwe kabinet met reacties en commentaren. Morgen een rechtstreekse uitzending uit de Tweede Kamer van het Kamerdebat over de regeringsverklaring. Ned.3, 22.53-23.20u. en morgen Ned.2, 10.15-17.00u.

DOCUMENTAIRES

Die Macht der Gezeiten. Over het dierenleven langs de kust. De getijden en de grote veranderingen die daarmee gepaard gaan vereisen veel aanpassingsvermogen van mosselen, zeeanemonen, zee-egels en krabben. Duitsl.2, 20.15-21.00u.

Dynastie in India: de Nehru's en de Gandhi's. Derde deel in de serie over de grootste democratie ter wereld, India. Rajiv Gandhi interesseerde zich totaal niet voor politiek. Het was dan ook zijn broer Sanjay die voorbestemd was om Indira Gandhi op te volgen. Maar toen Sanjay in 1980 om het leven kwam, moest Rajiv, die inmiddels voor een carrière als piloot had gekozen, zich van de ene op de andere dag klaarmaken voor het premierschap. Hij bleek niet geschikt. In 1989 nam hij dan ook ontslag als premier, in een sfeer van schandalen, corruptie en geweld. In 1991 werd hij vermoord. Belg.2, 21.20-22.15u.

Crime beat. Reportages over het werk van de politie. De mensen die eerder al in Crime Beat aan bod kwamen zijn nog steeds bezig met misdaadbestrijding. BBC1, 21.30-22.00u.

37°. Een voormalige therapeute en non leeft als kluizenares alleen met een hond in het Weserbergland. Duitsl.2, 22.15-22.45u.

OverLeven. In het Taurusgebergte in het zuiden van Turkije zijn Belgische onderzoekers sinds 1990 bezig de oude stad Sagalassos op te graven. De opgraving geeft een onverwachte kijk op het dagelijks leven in de Oudheid. Belg.2, 22.20-23.15u.

The royal court of Thailand. Slot van een tweeluik over de koninklijke familie van Thailand. De filosoof Sulak Sivaraksa heeft diverse malen in de gevangenis gezeten vanwege zijn kritiek op de koninklijke familie en werd uiteindelijk verbannen. Toch gelooft hij dat de monarchie van levensbelang is voor de stabiliteit van het land. BBC2, 22.30-23.20u.

Inside story. Steeds meer reageerbuiskinderen willen hun natuurlijke vader proberen te vinden. In Amerika zijn de vaders steeds huiveriger voor de financiële en emotionele problemen die dit met zich mee kan brengen. BBC1, 23.20-0.10u.

Achtung! Lebende Tiere! Magazine waarin misstanden in de maatschappij aan de kaak gesteld worden. Vandaag aandacht voor dierenbescherming in een verenigd Europa. Duitsl.2, 23.45-0.15u.

DRAMA

De grote drie. Zie TV-vooraf. Gedramatiseerde Amerikaanse documentaireserie uit 1994 over Churchill, Roosevelt en Stalin; gespeeld door respectievelijk Bob Hoskins, John Lithgow en Michael Caine. Ned.2, 22.10-23.00u.

De cirkel rond met Michael Palin. O.a. bezoeken aan de Amazone, een trip met een opgeknapte Britse boot, een smaragdmijn en een gesprek met de godfather van een van de machtigste drugsfamilies in Colombia. Ned.1, 22.37-23.33u.

KUNST

Summer dance: Men. Dansprogramma met vanavond Men. In een choreografie van Victoria Marks, laten zes amateurdansers van 65 jaar en ouder zien dat mannen eigenlijk gewoon kleine jongens zijn. BBC2, 20.30-20.50u.

Edinburgh Nights. Rechtstreeks verslag van dit drie weken durende festival met vanavond o.a. Terry Gilliam over zijn nieuwe film Fear and Loathing in Las Vegas. BBC2, 22.30-23.20u.

FILM

. Unhook the Stars (Nick Cassavetes, 1996, VS). De zoon van de scherpere John laat in zijn bitterzoete regiedebuut zijn moeder Gena Rowlands excelleren als een overheersende moederkloek die zich ontfermt over verwaarloosd buurjongetje. Ook met Gérard Depardieu, Marisa Tomei. Ned.3, 20.14-22.00u.

Tiger Claws (Kelly Makin, 1992, Canada/VS). Martial arts-vechtfilm met Jalal Merhi en Cynthia Rothrock. RTL5, 20.30-22.10u., onderbroken door reclame.

Narrow Margin (Peter Hyams, 1990, VS). Remake van gelijknamige thriller van Richard Fleischer uit 1952. Openbare aanklager Gene Hackman en kroongetuige Anne Archer weten zich in de trein achtervolgd door gangsters. SBS6, 20.30-22.10u., onderbroken door reclame.

White Sands (Roger Donaldson, 1992, VS). Zie ook Film-vooraf. Hulpsheriff Willem Dafoe begeeft zich undercover in de illegale wapenhandel, bijgestaan door Mickey Rourke en Mary Elizabeth Mastrantonio. Veronica, 21.30-23.20u., met reclame.

L'ange noir (Jean-Claude Brisseau, 1994, Frankrijk). Glossy thriller-drama met Sylvie Vartan als fatale echtgenote van gefortuneerde magistraat Michel Piccoli. Ze beweert uit zelfverdediging een moord te hebben gepleegd. Advocaat Tcheky Karyo ontrafelt haar obscure verleden. Duitsl.2, 0.30-2.00u., nagesynchroniseerd.

Deception (Irvin Rapper, 1946, VS). Ouderwets melodrama met veel klassieke muziek. Cellist Paul Henreid keert na de oorlog terug naar pianiste Bette Davis, die het inmiddels houdt met jaloerse beschermheer Claude Rains. Duitsl.1, 0.45-2.35u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.