Radicale moslim-leiders Turkije aangeklaagd

ANKARA, 25 AUG. De Turkse openbare aanklager heeft twaalf moslim-fundamentalistische leiders in staat van beschuldiging gesteld wegens fraude. Volgens de aanklager hebben de twaalf - onder wie voormalig premier Erbakan en de huidige leider van de moslim-fundamentalisten, Recai Kutan - geld verduisterd van de voormalige Welvaartspartij. Deze werd in januari verboden omdat zij de seculiere grondwet van Turkije met voeten getreden zou hebben.

Bij het 'verdwenen' geld zou het in totaal om een bedrag van zeven miljoen gulden gaan. Volgens de aanklacht, die vanmorgen bij het gerechtsgebouw aan journalisten werd uitgedeeld, “moet er een proces worden gevoerd op basis van de aanklacht van ondertekening en verwerving van valse ontvangstbewijzen en falsificatie, vernietiging en achterhouding van financiële documenten”.

Volgend jaar april hebben er parlementsverkiezingen plaats in Turkije. De aanklacht is een grote tegenslag voor de nieuwe moslim-fundamentalistische Partij van de Deugd. Deze werd opgericht na het verbod van de Welvaartspartij. Zij wordt geleid door Recai Kutan, voormalig minister van Energie en goede vriend van Necmettin Erbakan.

Deze mag, zo bepaalde het Constitutionele Hof bij het verbod van de Welvaartspartij in januari, vijf jaar lang geen politiek bedrijven. (Reuters)