Over onderzoek aanval VS; V-Raad wijst voorstel van Soedan af

NEW YORK, 25 AUG. De Veiligheidsraad gaat niet in op de eis van Soedan om te onderzoeken of de chemische fabriek in Noord-Khartoum die donderdag werd verwoest, daadwerkelijk chemische wapens produceerde.

Na een zitting achter gesloten deuren maakte voorzitter Turk bekend dat de Raad “meer tijd nodig heeft om over de kwestie na te denken” - volgens diplomaten in New York VN-jargon om aan te geven dat het onderzoek er nooit zal komen.

De Verenigde Staten hebben gisteren een nieuwe poging ondernomen om aan te tonen dat de aanval op het complex in Khartoum, dat deel zou uitmaken van het internationale terreurnetwerk van de Saoedische miljonair Osama Bin Laden, gerechtvaardigd was. Volgens een Amerikaanse functionaris, die op voorwaarde van anonimiteit sprak, beschikt de geheime dienst over een “clandestien verkregen” grondmonster van de fabriek waarin de stof EMPA voor zou komen. “Als je dat ingrediënt hebt, ben je al goed op weg om (het zenuwgas) VX te produceren”, aldus de bron.

Volgens de Amerikaanse regering is Bin Laden betrokken bij achttien terreuraanslagen of pogingen daartoe, waaronder de slachtpartij vorig jaar onder buitenlandse toeristen in het Egyptische Luxor (58 doden), een poging om paus Johannes Paulus II te vermoorden in 1981 en de aanslag op het World Trade Center in 1993. Volgens The Washington Post heeft een federale grand jury in New York Bin Laden inmiddels in staat van beschuldiging gesteld wegens 'terroristische' daden jegens de Verenigde Staten. De bedoeling daarvan is volgens Amerikaanse regeringsfunctionarissen de juridische mogelijkheid te scheppen Osama Bin Laden aan te houden. Volgens een verder niet nader aangeduide bron bij de Amerikaanse regering zou dit al in juni zijn gebeurd. De grand jury begon haar werk na de bomaanslag, in 1996, op een Amerikaanse kazerne in Khobar in Saoedi-Arabië.

De tweede man in het vermeende terroristische netwerk van Bin Laden, de Egyptenaar Mohammed Al Zawahri, beschikt over een Nederlands paspoort. Dit meldt de Egyptische overheid op haar website over gezochte terroristen.

Al Zawahri zou onder de naam Sami Mahmoud El Hifnawi een Nederlands paspoort hebben met de cijfercombinatie 513116. Verder heeft hij nog een Egyptisch reisdocument en een Franse en een Zwitserse pas. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag kan nog niets zeggen over de herkomst van het paspoort.

De Pakistaanse regering heeft nog geen beslissing genomen over teruggave aan de Verenigde Staten van de kruisraket die vorige week per ongeluk, maar ongeëxplodeerd op Pakistaans grondgebied terechtkwam bij de aanval op doelen in Afghanistan.

Het persbureau United News of India haalde vanmiddag Pakistaanse politieke leiders aan die vinden dat de regering de raket moet overhandigen aan Abdul Qadir Khan, één van de leiders van het nucleaire programma in Pakistan. (AP, AFP, Reuters, ANP)