Over lijsttrekkerschap; Verdeeldheid binnen Front National

ROTTERDAM, 25 AUG. Bruno Mégret, de tweede man van het extreem-rechtse Front National, heeft in een interview in het dagblad Le Parisien laten weten dat hij lijsttrekker willen worden voor de verkiezingen van het Europese Parlement in juni volgend jaar.

Hoewel hij zijn opmerking later relativeerde - hij zou slechts het debat hebben willen aanwakkeren, heel gewoon binnen politieke partijen - was het kwaad al geschied.

De opmerking werd door commentatoren gezien als een regelrechte aanval op Jean-Marie Le Pen. Mégret is volgens hen strateeg genoeg om zich te realiseren wat zijn woorden teweeg zouden brengen. De partijleider kan zelf geen kandidaat zijn, omdat hij twee jaar lang geen officieel politiek ambt mag bekleden na een uitspraak van de rechter. Le Pen had daarom al laten weten dat zijn vrouw of eventueel zijn dochter de kandidatuur dan maar op zich moest nemen, een truc waar FN-politici (onder wie ook Mégret zelf) wel vaker gebruik van maken.